- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Saturday, June 16, 2012


Kebanyakan kita masih salahfaham dengan Islam

Artikel Oleh: anaabdullah"Ada lebih baik di nyatakan disini kebanyakan kita masih salahfaham dengan Islam.Mengapa? kerana pada mereka Islam itu sama dengan lain lain agama, sedangkan Islam adalah wahyu bukan dan buah fikiran nabi Muahmmad SAW.

Jika Islam itu buah fikiran nabi Muhammad pasti ia adalah ideologi sepertimana kebanyakan fahaman hari ini.Mereka memahamkan begitu.

Sejak dahulu lagi kebanyakan kita salahfaham dengan istilah “umat Islam” dan “non muslim”.Pada hal Rasulullah SAW telah menyatakan,Umat Islam terbahagi kepada 73 puak. Hanya satu puak saja yang diterima. Manakala 72 puak lagi tak diterima, kerana tak ikut ajaran nabi.

Demikian juga istilah “non muslim” Kalangan kita tetap mengatakan non muslim itu orang kafir, sedangkan kafir terbahagi kepada dua, “Zimmi” dan “harbi”. pada hal non muslim itu adalah kafir “zimmi”. Ia Bukan kafir “harbi”.
 
Bukan itu saja malahan kebanyakan setuju berkompromi dengan kafir harbi,hatta Yahudi sekalipun,Ada yang beri alasan munafik lebih bahaya berbanding kafir  sedangkan Quran telah menjelaskan kafir itu musuh Allah.
 
Hal ini disebut oleh Dr. Mohd Asri Zainal Abidin bahawa Malang sekali umat Islam. Agama yang dianugerahkan Allah sebagai rahmat untuk sekalian alam tidak disebarkan dengan kesungguhan. Jika disebarkan pun, ramai yang menggunakan pendekatan yang salah.
 
Hari ini kita nampak dengan jelas kebanyakan ulamak membiarkan umat Islam menjadi kafir dan berusaha mengajak orang kafir jadi Islam dengan alasan lebih mudah berdakwah dengan orang kafir berbanding berdakwah dengan umat Islam.
 
Saya percaya penggunaan nama umat Islam itu jelas tidak betul, kerana umat Islam terbahagi kepada 73 puak. Hanya satu puak saja yang diterima keislamananya. Mereka ialah yang mengikut ajaran Nabi Muhmmad SAW.
 
Manakala yang tidak ikut Nabi Muhammad SAW pasti tidak berkesungguhan menyebarkan agama Islam. Bukan setakat itu saja malah penyebarannya salah sama sekali dan mengelirukan masyarakat Islam seluruh dunia.
 
Contohnya, Allah menyatakan buat baik masuk syurga dan buat jahat masuk neraka. Tapi tindakan mereka bercanggah dengan Al-Quran dan berkata, belum tentu yang buat baik masuk syurga dan yang buat jahat masuk neraka.Ini mengelirukan.
 
Ini pada saya suatu pendekatan yang salah, kerana Allah yang berkata, buat baik baik masuk syurga dan buat jahat masuk neraka. Bukan nabi Muhammad yang kata. Allah yang maha mencipta, maha adil maha mulia, maha agung berkata begitu.
 
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “barang siapa tinggal solat dengan sengaja, maka kafirlah dia”. Hadis ini suatu yang jelas dan nyata, tapi masih ada khilaf bahawa umat islam yang tinggal solat dengan sengaja belum jadi kafir.
 
Hari ini apa sudah jadi dengan umat Islam? 80 peratus umat Islam tak solat lima waktu. Demikian juga kes bunuh diri yang membabitkan umat Islam  berlaku semakin hari semakin bertambah dan membimbangkan.
 
Mengapa? Kerana ada ulamak yang mengatakan bunuh diri itu tak kafir hukumnya, sedangkan sabda Rasulullah SAW jelas dan nyata.
Kita mengatakan ramai umat islam yang menggunakan pendekatan yang salah. Memang mereka menggunakan pendekatan yang salah, kerana mereka umat islam, bukan “muslim” dan “mukmin” tetapi kita sendiri, kalangan ulamak yang sengaja menggunakan pendekatan yang salah.

Kita tidak hairan, kerana ulamak jahat lebih ramai bilangannya berbanding ulamak baik diatas muka bumi Allah ini.  Apatah lagi di Malaysia ini."
1
2
3

 http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=News&file=article&sid=15010

No comments:

Post a Comment