- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Thursday, July 5, 2012






Dialek NegeriKu Perlis

 

Baru-baru aku dalam keadaan yang sangat tadak kerjanya aku telah bermain kata dengan dialek-dialek purba negeri Perlis. Kenapa purba? Kerana tak seluruh negeri Perlis yang mengguna pakai. Terhad kepada kelompok tertentu sahaja dan di daerah/sektor tertentu sahaja. Niche kalau bahasa orang Simpang Empat Syed Kassim. 

Melalui Facebook aku (Tok Wali) aku peturunkan 4 kalimat yang biasa digunakan oleh penduduk negeri Perlis dalam perbualan harian. Harus juga diambilkira bahawa tidak semua digunakan di seluruh Perlis. Mungkin hanya ndouii dan kiat umum digunakan kerana sifatnya yang universal untuk semua. Manakala tumang dan pedudun bergantung kepada aktiviti sosial penutur dan kawasan tempat. 

Misalnya, TUMANG : Hanya yang berprofesion pembela lemu dan penggila burung sahaja yang tahu apa itu tumang. Aku akui aku tak tau sebab sekitar keluarga aku tak bela lemu atau kerbau. Bela kucing dengan itik angsa pernahlah hehe. Kalau kita search kat Lobai Google kita akan jumpa gambar tumang ni.




PEDUDUN, LIGAN dan HAMBAT

Di samping screen capture mengenai 4 perkataan di atas, aku sahaja nak tanya hgpa dua perkataan tambahan. LIGAN dan HAMBAT. Kalau nak keluargakan dua kata ini terkumpul dalam DUDUN atau PEDUDUN. Makna sama yaitu mengejar/chase. Ok, dalam tiga kata ini yang mana satu paling hebat aksinya? PEDUDUN-LIGAN-HAMBAT atau LIGAN-PEDUDUN-HAMBAT atau lagu mana? Sapa boleh bagi jawapan yang betoi?



Sebagai permulaan ini, aku banyak hurai secara teks la kot nanti kalau ada masa tambahan aku akan post kartun sebabak atau klip video untuk pemahaman yang lebih kemaih. Pun begitu, sebarang komen tambahan adalah perlu kerana tidak semua perkataan yang dibincangkan digunakan oleh aku.

Aku ni dalam kategori kawasan selatan. Kawasan utara Perlis atau istilah tempatan sebagai BELAH DARAT lagi hero kata dan sebuitnya hahaha.

Abaikan dengan nama tempat yang dicontohkan kerana tak semua itu kena dengan asal kata. Cuma aku nak juga bagitau nama-nama tempat di Perlis. Selamat belajar hahaaah!!!

Gambar hiasan

Aku kategori duk di kampong sebab dari kecik dok dengan Tok dan Tok Ayah. Jadi sekitar pun sekitaran kampong juga. Keliling rumah ada pokok keriang, hutan bemban, pokok buloh duri, pokok putat, pokok setoi dan pokok gelenggang. Pokok nyok dengan pokok cabai melaka tok sah kira la yang tu. Saheh ada haha!

LAU

Selain daripada pokok-pokok yang beraneka warna dan tinggi, kucing adalah elemen utama semasa kecik-kecik dulu. Macam-macam nama. Ada nama Cipowng, Teh, Doben, Tam dan yang paling best ialah Zembo. Nama kucing ni agak mambo king. Aku tak nak ulas sebab Tok aku yang bagi. Ayam dengan itik ada bela sikit-sikit. Takat 15-20 ekoq jugak di belakang rumah. Cuma bagi kami sebagai orang Perlis mempunyai kata istilah sendiri untuk menamakan struktur atau shelter tempat ayam tidoq. LAU ayam. Umum tahu akan reban ayam tapi mungkin di kawasan Australia, Chicago atau Kg Sepri tidak pernah dengaq istilah Lau ayam. Lau ayam dengan Reban ayam adalah sama dari segi roh dan jasad. Didiami oleh ayam dan tidak lemu.

MENTENAIK dan MENYATOH

Lau ayam di kampong aku seperti yang dinyatakan tadi adalah di belakang rumah dan arah mentenaik. Mentenaik merujuk kepada arah matahari naik atau matahari terbit. Tapi tiada dalam dialek Perlis menterbit hehe. lawan mentenaik adalah menyatoh. Menyatoh pula merujuk kepada arah matahari jatoh atau matahari terbenam. Sebagai satu kata ganti arah yang lain boleh juga mentenaik ganti timur dan menyatoh ganti barat. Setakat la ni belum lagi mendegar dalam ceramah di masjid, surau atau menaksah (madrasah) yang menyatakan :

" Tanda-tanda kiamat ialah matahari terbit dari menyatoh"

Aksi TEMBI [ term-bee] atau tambahan iqlab untuk setengah sektor di Perlis. [term-Bbee]

1. TEMBI
 
Ok kawan-kawan, untuk musim ke 3 ini, aku nak share istilah TEMBI. Perkataan ini adalah perilaku aksi fizikal atau dalam bahasa pasar Simpang Empat lebih dikenali sebagai body contact atau bahasa persuratan biasa ialah DAS. Namun berdasarkan perkhabaran hebat aku dengan rakan sekampung Encik Amir, kami lebeh bersetuju bahawa DAS boleh digunakan untuk asosiasi TEMBI hanya aksi fizikal yang melibatkan bahu ke paha sahaja. Seperti aksi di atas. Sebarang contact mengunakan bahu pinggang atau belaga paha secara serentak adalah TEMBI. Contoh situasi adalah macam di atas tu. Biasa dalam keadaan lari seiring. Jadi salah seorang akan tersasar arah akibat tindakan TEMBI ini. TEMBI boleh jugak dikatakan bahawa aksi menolak dalam keadaan bergerak tapi dengan sharat sikit-sikit gerakannya.

Contoh ayat :

" Awat yang hiang biaq dia gelintay sampai lena dalam gol tu? Lorat toii" marah Din Kolam
" Aku tik dan nak tembi. Nahharan sunggoh. Lari derasss," akai si Komeng menahan marah Din Kolam

2. GELINTAY


Gelintay John Barnes adalah pertama dan terakhir oleh pemain England semasa lawan Brazil

Ada dua maksud yang biasa ditutur :

1. Mengelecek pemain lawan dan boleh juga kawan sendiri dalam perlawanan bolasepak. Err.. sukan lain aku tak pasti.

2. Menguli-uli objek dalam sekala kecil seperti tepung dan tembakau.


3. SECULIN [sir-coo-layn]

Ini kalau difahamkan membawa maksud sangat sedikit dan hanya boleh digunakan untuk seminima mungkin. Secoet pun boleh pakai juga rasanya.

 PEMBAKAR PERASAAN

Tapi kadang-kadang ada juga perkataan yang tak betadong langsung sebut dan pengertian antara jasad dengan rohnya. Maksudnya di sini, sebutan tidak membawa makna sebenar. Akan tetapi membawa pengertian lain. Sebelum kita meneras balik contoh perkataan yang dimaksudkan, aku nak pejelas pasai TAK BETADONG.

1. TAK BETADONGtidak sama langsung / totally out dalam percubaan menyamakan sesuatu.
Contoh ayat :
Sunggohka depa kata sora Chu Asan tu macam Mail Hashim mau dia mengaji?”, tanya Rahim yang buat buat reti.
Cuih tak betadong aih! Semput napaih ja aku dengaq,” jegay Haji Bahadot.
· sepanjang aku hidup perkataan ini tidak dipisahkan dalam pertuturan. Oleh itu, tiada perkataan BETADONG dalam mengiyakan persamaan benda.
Berbalik kepada niat awal tadi, sekurang-kurangnya ada 3 perkataan yang maksud hendak disampaikan tidak sama dengan maksud asal. Untuk kali ini, kita bincangkan atas kapasiti menyempurnakan kepuasan perasaan. Perasaan sahaja. Tiga yang dipileh ialah PASANG, USUNG, dan MUNTAH. Tok sah pikiaq akan maksud sebenar ketiga ini kerana budak Vietnam di kilang Jejawi pon boleh faham.

SYARAT UTAMA :Semua penyebutan dengan gaya euphoric yaitu penuh passion dan tenaga.

2. PASANG – cara menyebutnya [ passs-ssiiyaaang!!!] bergantung kepada penutur kalau nak pendek atau panjang harkatnya. Ada yang menyebut S tu seperti sebutan SIN. Ada pulak yang sebut S tu sepeti sebutan TSA. Kalau TSA tu gemalai sikit. Macam sebutan laksa [lakSa] atau [lakTSA].
Maksud – secara mudahnya seperti maksud Siaplaaah hang!! atau Haaa baru ada akkai!! Secara umumnya, PASANG ini adalah kependekan dari ekslemasi-ekslemasi tadi.
Contoh ayat :
“ Weeeii! Dengaq kata Satelit Puaka kantoi border pass dengan pak dia.” Laung Mat Kri.
“ Passsssiaaaaangggg!!!!” satu kedai sorak.

3. MUNTAH – [ moon-taaahhh!!! ] 

Makna - Penolakan total. Pakai tak dak hari la nak dapat kebenaran.
Sungguh muhong tak tau la, ramai mengatakan bahawa perkataan ini hanya digunakan dan popular oleh residen residen sektor Simpang Empat dan sekitar sahaja. Sukar disahkan tapi aku pakai sampai satu dunia dah ni.
Contoh ayat :
Amen merapati abahnya yang sedang perambut mata kai sambil susun ayat;
“ Abah, ceq dok berasa nak amik lesen mutu bulan depan, bulih kaaaaa?”
“ Muntaaaahhh! Hang nak merayau bagi jauh lagi. Tara laaa ni pun dok kayuh gerek pukui 9 10 baru balik.” 

4. USUNG = [ usssoooonnggg!!!]

Makna – superlative kesukaan yang tidak terhingga atau excited.
Contoh ayat :
Lepaih kedia ooooo keluaq dengan budak tu”
“usssoonggggg!!!”
Ada satu kisah. Pernah berlaku tempikan usssoongg ni dalam Planet Hollywood KL. Mungkin sebab band residen NRG bawak lagu yang sipenempik tu nak dengar. Sah la dia orang Perlis heheh. Bkan aku okkkaaay!!!

   KELEPIAQ dan TETOMOEH


Aku mengucapkan ribuan terima kasih kepada kartunis jemputan blog ini kerana kesudian menyumbang dakwat dan kertas dalam usaha aku nak menerangkan dengan lebih jitu mengenai sesuatu perkataan yang dibincangkan. Saudara AMIA bukan asing-asing dengan aku. Beliau adalah rakan kolah menengah aku. Bagi yang mengenali beliau, hgpa tau la nooh. Kkekeh. Dibawah ini adalah sumbangan sulong AMIA dalam mewarnai blog aku ni. Cuma hasil gambaq kurang tajam sebab aku snap secara direct. Pendekatan mudah dan pantas. Nak scan boleh tapi next situasi.

Kelas bersambung untuk kata TERTOMOIH/TETOMOEH dan KELEPIAQ.

1. TETOMOEH

Tetomoih adalah gerak laku secara tidak sengaja dan khusus untuk aksi dive akibat tersepak tunggoi atau tersepak kaki sendiri. Biasanya kawasan yg highly affected ialah dagu dan hidung.

Contoh ayat : " aii awat idong? Tetomoih ka?"



2. KELEPIAQ

Kelepiaq pula adalah aksi meronta dgn gaya tangan menolak2 yg over acting semasa dalam keadaan dicekup atau dipeluk.

Contoh ayat :

" nih nih hg tok sah dok kelepiaq la. Makalu aku lepas pun, hang nampak berkeritam dok tgu hang tang kepala jalan nuuu." gempaq Comey

Sketch di atas adalah satu lagi aksi kelepiaq

  APABILA TANGAN BERAKSI



sukar juga nak mencari gambar aksi hawin. Gambar ini adalah pre act aksi berkenaan. Kalau kuat tenaga hayunannya, boleh masuk aksi hawin


Sebelom kita tengok bola game Maglot FC lawan Brighton, kita share skit mengenai perlakuan tangan. Common practice di Perlis. 

HAWIN atau HUWIN [ hao-win] atau [hoo-win]

Aksi melontar atau membaling dengan sekuat hati. Kalau tak kuat, tak masuk dalam kategori HAWIN ni.

CERWAK atau CEGHEWAK [ce-ghe-wak]

Aksi menyimbah air.
Contoh ayat : “ Lokoih* habeh kena ceghewak (ayaq) tat sat”

SIBAQ [see-bark]

Aksi libas atau back hand secara kuat dan tiba-tiba*
Contoh ayat yang paling terkemuka di tanah Indera Kayangan :
“ Jangan dok sansayn sangat, aku sibaq kelam!!!”

  Lembu Punya Susu, Sapi Dapat Nama


Kadang-kadang dalam percakapan harian, tidak kurang juga haiwan menjadi mangsa dalam kesamaran melapik cakap. Nak salahkan haiwan pun tak bleh juga sebab manusia ni kuat meniru perilaku dan aksi haiwan. Contoh dalam tarian dan persilatan. Jadi termasuklah juga dalam bercakap cakap. Tidaklah beratus yang digunakan. Akan tetapi yang aku dok renung-renung ada dua ekor haiwan yang menjadi buah mulut.

1. MERAK (BUIH)
Usahlah ditanya mana datang buih tu. Itu lebeh bersifat superlative dalam penekanan kata. Sangat-sangat maksud buih dalam konteks ini. Maksud di sini adalah seseorang yang berasa sangat best atau syok sendiri atau bangga tak ketahwan hala dan sewaktu dengannya. Bersesuaian dengan resmi merak bila orang tengok dia, si merak akan kembangkan ekornya sambil menayang-nayang kecantikan bulu warna-warninya. Hakikatnya kembangnya bermaksud lain tetapi manusia menyangka lain. Akhir sekali jadi misleading hehe.
Kalau kita biasa dengar SIRU. MERAK BUIH ni lagi SIRU pada SIRU.



Merak ni belom menjadi MERAK hahaha


2. RUWAN TIMOQ
Yang ni lagi naya. Ikan pun boleh jadi bahan. Biasanya RUWAN TIMOQ ni digunakan kepada budak-budak yang buas/lasak atau tak cukup makan pada pandangan penutur. Kadang-kadang lebih kepada mengata fizikal subjek yang badan kuruih tapi kepala besaq. Ya la sebab tak cukup makan atau lasak sangat main sana sini. Lupa makan minum. Jadi korelasi RUWAN TIMOQ kena berbalik kepada asal perkataan.

RUWAN itu ikan haruan. Di Perlis ni kalau disebut musim TIMOQ (timur) adalah musim kering dan dingin. Angin kuat dan sejuk. Tengahari pun boleh tarik selimut lagi. Biasa dari bulan November hingga hujung Januari. Ini berlaku akibat pengaruh monsoon tropika. Perlis ni iklimnya monsoon tropika berbanding pekan Trong, Taiping yang beriklim Khatulistiwa. Kebiasaanya taburan hujan berkurangan pada musim ini. Kanak-kanak biasa main wau kemetek kerana angin kuat. Bendang pun kering kerana musim ambik padi (menuai) rancak beraksi. Kalau ikan lain, biasanya akan mencari jalan untuk masuk ke kawasan berair seperti sungai atau parit sebagai strategi menyelamatkan diri. Berbeza dengan ikan haruan, mereka ini memiliki kelebihan Allah bagi dengan mempunyai skill MENANAM. MENANAM ni adalah perilaku ikan haruan untuk diam di dalam keleboq. Diam-diam di kawasan keleboq sehinggalah musim hujan kembali. Pada masa ini mereka makan apa yang ada terlintas dalam range. Oleh itu, dietnya kurang cantik. Maka badan menjadi kecil tetapi takkan kepala haruan tu nak ikot kecil juga...

Haruan ini mesti ditangkap di kawasan kolam sawit di Trong hahaa sebab sihat tubuh badan. Sebagai tambahan, istilah RUWAN TIMOQ ini lebih bersifat gurauan atau melawak kasih sayang ja antara yang tua dengan yang muda.
 
 http://usssooong.blogspot.com

No comments:

Post a Comment