- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Monday, July 16, 2012


DINIHARI DINAR
DINIHARI DINAR sekali lagi membawa Dean Arif dan Dr Zahimi Chik di dalam Usul Insurans Bahagian 6 ini (P6), menjelaskan pentingnya bersadaqah dan meng-infaq harta dalam tuntutan mendapt keredhaan dari Allah dalam menggantikan insurans, samada insurans konvensyenal atau insurans islam.

Di dalam Bahagian 1 (P1), Dean Arif telah menjelaskan usul insurans yang melibatkan unsur perjudian dimana ia senang dilihat dan di fahami dari konsep 'The Zero Sum Game'.

Di dalam Bahagian 2 (P2), beliau terangkan 'protection' dan 'investment' didalam takaful. Juga beliau telah menerangkan ketidak-adilan di dalam sekim ini. Dalam' takaful, nama tabaruk diberikan kepada 'zero sum game' tadi.

Di dalam Bahagian 3 (P3), Dr Zahimi Hj Chik bersambung di dalam Usul Insurans Bahagian 3 ini (P3), menjelaskan 'solvency ratio' dan perjudian di dalam perlaksanaan insurans, samada insurans konvensyenal atau insurans islam.

Di dalam Usul Insurans Bahagian 5 (P5), Dean Arif menjelaskan bagaimana masyarakat tidak payah terlibat dengan insurans, samada insurans konvensyenal atau insurans islam, dengan cara menabung.

Bahagian 1 - The Zero Sum Game oleh Dean Arif

Bahagian 2 - Takaful dan Coventional Insurance oleh Dean Arif

Bahagian 3 - Solvency Ratio oleh Zahimi Hj Chik

Bahagian 4 - Tinggalkan Budaya Berhutang oleh Dean Arif

Bahagian 5 - Cara Menabung oleh Dean Arif

Bahagian 6 - Sadaqah dan Infaq Harta Dean Arif & Dr Zahimi
Bahagian 7


Dinihari Dinar - laman yang mengembalikan dan membina Iman, Ilmu dan Amal dalam bermu'amalah
http://www.facebook.com/groups/diniharidinar/

Website DINIHARI DINAR
http://www.diniharidinar.com/

Souq Qafilah Muamalah - laman untuk berjual beli dengan dinar dirham Kelantan 2010 (1431H)
http://www.facebook.com/groups/270950886291545/

No comments:

Post a Comment