- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Wednesday, July 18, 2012
Doa Mudah Menghafal dan Mengingati

Assalammualaikum Semua :)

Pernah tak mengalami situasi dimana susah untuk menghafal dan mengingat kembali apa yang telah dibaca atau dipelajari? Di sini saya hendak kongsikan satu doa mudah menghafal dan mengingat, mudah-mudahan dengan amalan doa ini apa yang dihafal akan sentiasa diingati... Insya-Allah..

Doa Mudah menghafal dan mengingati
Klik pada image untuk mendapatkan paparan yang lebih besar dan jelas

Maksudnya:

Maka Kami telah memberikan pengertian kepada Sulaiman tentang hukum (yang lebih tepat), dan kepada masing-masing mereka telah Kami berikan hikmah dan ilmu dan telah Kami tundukkan gunung-gunung dan burung-burung, semua bertasbih bersama Daud. Dan Kami-lah yang melakukannya. Wahai Zat Yang Maha Hidup dan berdiri sendiri Wahai Tuhan Musa, Harun, Nuh, Ibrahim, Is dan Muhammad s.a.w., muliakanlah aku dengan kebaikkan hafalan dan cepatnya pemahaman. Dan, berikanlah padaku hikmah, pemahaman akan ilmu dan tetapnya hati, akal dan ketenangan hati dengan hak Muhammad s.a.w. Wahai Rabbi seluruh semesta alam.”
 http://msg-cyber.blogspot.com
 
 Dari Buku Doa dan Amalan Berjaya di Sekolah & Kerjaya.

No comments:

Post a Comment