- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Sunday, July 1, 2012






RENDANG AYAM SERAI

 

Rendang Ayam Serai

Lepas tu kita masak rendang ayam serai, rendang ayam biasa2 saja......

BAHAN UTAMA :-)
1 ekor ayam anggaran 1.2 kg, potong 12 atau 16
2 keping asam gelugor
2 camca besar kerisik
1 camca besar gula melaka
1300 ml santan
3 camca besar cili kisar
3 helai daun kunyit, dimayang halus
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1/3 cawan cili padi
8 batang serai, dihiris halus
3 biji buah keras
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 camca teh lada hitam biji
2 camca besar rempah kari daging

BAHAN TUMIS :-)
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dicuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan2 kisar bersama cili kisar. Masak dengan api sederhana hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan masak hingga ayam kecut.
  2. Tuang santan dan biar mendidih, masukkan garam, asam gelugor dan juga kerisik, masak dengan api sederhana sehingga hampir kering. Masukkan gula melaka dan hirisan daun kunyit.
  3. Masak dengan api kecil sehingga rendang kering. Bergantung pada individu, jika mahu rendang basah, boleh matikan api dan jika suka kering, masak lagi hingga kering. Kacau selalu dengan berhati2 untuk mengelakkan rendang hangus.
  4.  
  5.  http://www.tiffinbiru.com

No comments:

Post a Comment