- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Thursday, August 9, 2012
TUKANG KAYU DAN MUNGKAR NAKIR

al kisahnya seorang jutawan telah menulis satu wasiat barang siapa yg mendapat menjaganya di dalam kubur setelah beliau mati nanti akan diwarisi separuh dari harta peninggalanya itu.

lalu di tanya pada anak-anak semua, "adakah mereka sanggup menjaganya di dalam kubur nanti."

lantas menjawab anak, "mana mungkin kami sanggup menjaga mu wahai ayah. kerana pada masa itu ayah sudah pun menjadi mayat."

selang keesokan di panggil semua adik beradiknya. dan beliau berkata, "wahai adik-adik ku sekelian sanggupkah kamu menjaga akan daku setelahaku mati nanti.bersama selama 40 hari di dalam kubur yg ku hias indahseperti banglo mewah ini. dan aku juga akan memberi setengah dari hartaku kepada di antara kamu yg sanggup bersama ku."

adik-adiknya pun menjawab, "wahai abang ku adakah engkau sudah gila manamungkin manusia sanggup bersama mayat selama itu di atas bumi inikanpula di dalam tanah."

lalu dengan sedih jutawan tersebut membawa diri ke kamarnya. beliau masih bertegas dengan hajatnya yang ingin di teman di dalam kubur nanti apabila beliau sudah mati nanti. Di panggil setiausahanya supaya di warwar di dalam akhbar dan media akan wasiatnya itu.

dan akhirnya sampai jugalah hari di mana jutawan tersebut kembali kerahmatullah. kuburnya di hias indah dan di gali seperti sebuah banglo di dalam tanah yg mempunyai kemudahan harian selama 40 hari.

dan pada waktu yg sama seorang tukang kayu yang sangat miskin telah mendengar akan wasiat tersebut lalu di beritahu kepada isterinya apakah aku perlu mengambil kesempatan ini untuk menjadi kaya.

isterinya berkata, "wahai suami ku apa la sangat menjaga mayat tersebut selama 40 hari di bandingkan kerja-kerja mu di dalam hutan bertemu harimau dan hantu bajang ketika menebang kayu. lagi pun makanan disediakan."

tukang kayu tersebut dengan tergesa-gesalah ke rumah jutawan tersebut untuk memaklumkan kepada waris jutawan tersebut akan niatnya.

keesokan harinya di kebumikanlah jenazah jutawan tersebut walaupun mendapat bantahan dari orang-orang yang tahu akan agama.

si tukang kayu tu pun ikut sekali turun ke dalam tanah bersama kapaknya setelah tujuh langkah para hadirin meninggalkan tanah perkuburan maka datanglah mungkar dan nangkir ke dalam kubur tersebut. si tukang kayu yang tahu sedikit pasal agama menyedari akan siapa yang hadir itu pun menjauhkan diri dari mayat jutawan tersebut.

terfikir difikiran nya bahawa sudah tiba masanya jutawan tersebut akan di soal oleh mungkar dan nangkir. tetapi sebaliknya yang berlaku.

mungkar dan nangkir telah menuju kearahnya dan lalu berkata, "apa yang kau buat di sini?"

"aku menjaga mayat tersebut selama 40 hari untuk mendapat setengah harta wasiatnya." kata tukang kayu.

"apa harta yang kau ada sekarang?"

"aku cuma ada sebatang kapak ini sahaja untuk mencari rezeki."


"dari mana kau dapat kapak ni?"


"aku membelinya."

lalu hilanglah mungkar dan nangkir di hari pertama di dalam kubur tersebut.

hari kedua di tanya pula, "apa yang kau buat dengan kapak ni?"

"aku menebang pokok untuk di jadikan kayu api untuk di jual." balas tukang kayu.

hari ketiga di tanya lagi pasal kapak tersebut, "pokok siapa yang kau tebang dengan kapak ni kat hutan?

"mana ada orang punya pokok?" balas si tukang kayu.

"adakah kau pasti?" lalu hilang lagi mungkar dan nangkir
hari ke empat, "adakah kau potong pokok tersebut dengan kapak ini ukuran nya dan beratnya sama untuk di jual?"

"aku potong cincai-cincai je, mana boleh ukur sama rata," kata tukang kayu.
lalu hilang dan muncul mungkar dan nangkir tersebut selama 39 hari dan soalannya tetap sama berkisarkan kapak tersebut.

dan di hari terakhir ke40 datanglah mungkar dan nangkir sekali lagi bertemu dengan tukang kayu tersebut. berkata mungkar dan nangkir, "hari ini hari terakhir aku bersama mu buat seketika tp aku akan bertanya pasal kapak ini.
belum sempat mungkar dan nangkir menyoal beliau, si tukang kayu tersebut telah melarikan diri ke atas dan membuka pintu kubur tersebut. lalu di perhatikannya begitu ramai orang sudah menantikan kehadiran nya untuk keluar dari kubur tersebut.

si tukang kayu tersebut dengan tergesa-gesa keluar dan meninggalkan mereka semua dan sambil berkata ambillah korang semua harta tersebut dan aku tidak menginginkannya lagi.

sampai di rumah, lalu si isteri berkata, "wahai suami ku di manakah setengah harta peninggalan jutawan tersebut."

maka jawab si tukang kayu, "aku tidak mahukannya lagi. sedangkan harta aku yang ada kat dunia ini hanya kapak. tapi apa yang di soal mungkar dan nangkir selama 40 hari semuanya hanya pasal kapak ini. apa akan jadi sekiranya harta aku begitu banyak. bagaimana dapat aku menjawabnya."

THE MORAL OF THE STORY:MUHASABAH DIRI SENDIRI..:-) http://wardatulbaidho.blogspot.com

No comments:

Post a Comment