- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Thursday, November 8, 2012







TANGGAPAN PUBLIC KPD PENJAWAT AWAM - INI CERITA LAMA TAPI AGAKNYA MASIH BERLAKU SEKARANG


Pekerja Kerajaan Memang Slow....?

Notice: Short posting, aku busy gila...

Kadang kala aku mengutuk kakitangan kerajaan, kadang kala aku memuji mereka. Tapi kebiasaannya aku terpaksa mengutuk. Sorry lah, kalau ada pihak yang terasa. Since memang majority (read: majority, bukan semua) kakitangan kerajaan yang aku berurusan agak sedikit slow. Tidak pasti slow kerana bebanan kerja yang terlampau banyak atau simply because mereka malas. Although aku kena admit, sesetengah kekitangan kerajaan sememangnya rajin dan dedicated. Malah lebih rajin dan bersemangat daripada aku. Seriously ada, ramai juga aku jumpa. Kerja sampai tengah malam, takde overtime, takde pelbagai jenis elaun. Mereka sememangnya kerja dengan ikhlas.

Aku pastekan satu surat. Tidak payahlah tanya surat ini ditujukan kepada siapa dan dari siapa. Tidak perlu tanya. Tidak perlulah try to guess or siasat. Believe me, this letter came from one goverment agency.

Tidak perlu click untuk lebih jelas... Apa yang aku blurkan tu tak payah cuba nak baca lah. Obviously aku purposely tutup supaya tidak menyinggung mana-mana pihak dan to protect my own ass. Just concentrate pada yang aku bulatkan dan aku gariskan dengan warna merah seperti dibawah.
Above letter bertarikh 23 June 2008, itu adalah surat JAWAPAN kepada surat yang mereka terima pada 5 June 2006. So, mereka received, baca, passing ke sana-sini, kaji itu - ini dan selepas hampir 2 tahun, mereka memberikan jawapan. No, itu bukan typo. Memang ini adalah jawapan kepada surat 2 tahun lepas....
2 damn years....!

Dan ramai pekerja kerajaan marah bila aku cakap mereka slow. Pekerja-pekerja slow macam ini lah yang membuatkan sukar kerajaan nak naikkan gaji kakitangan awam.

Again, aku nak cakap bukan semua, tapi majority. To all pekerja kerajaan yang sekarang tengah deal dengan aku. Korang semua memang bagus, sebab tu usahasama kita berjaya or at least dalam proses untuk berjaya. Aku tak mention pun surat tu ditujukan kepada aku, mungkin aku jumpa tepi jalan or ada orang email kat aku. Sebab tu lah aku letak (?) di title posting ini. Aku tidak betul-betul pasti....

(Fuh... bersungguh cover diri tu... dah makin terkenal ni kena cover sikit, hahahhaa...)

Update 10 July 08:


2 things....

1. Aku received beberapa SMS dan email dari member dalam kerajaan yang sedikit panas dengan posting ini. Aku nak ulang sekali lagi. AKU CAKAP MAJORITY...!! BUKAN SEMUA....! Ini dari pengalaman peribadi aku, bukannya base on kajian terpeinci atau bancian dari mana-mana badan. So, mungkin ianya tidak tepat but aku still believe with title of this blog.

2. Member hantar SMS sinis pasal aku declare diri aku dah glamer, referring to ayat dalam kurungan () kat atas tu. Oi...! tak nampak ke aku gelak (hahahaha...)... maksudnya aku gurau lah. Takkan itu pun kira berlagak... Kemana pergi sense of humor korang? Dah kena bakar dengan minyak petrol ke?
lalala.Inc said...
aku setuju...
memang diorang lembab nak mampos..
kalo dah name pekerje kerajaan ngan ahli2 kerajaan neh memang sume lembab..
wat keje sambel lewa...
ko prasan tak...
kalo keje2 yang melibatkan tuntutan kiter memang lembab sangat diorang nak setelkan...
tapi kalo yang melibatkan pembayaran kat diorang...
sepantas kilat diorang wat keje...
and lembut gigi dari lidah ble bercakap tuh...
geram tol haku....
sebab tuh haku lagi ske keje sendri daripada keje terkongkong and slalu kene maki...
aku percaye pihak swasta lebih profesional dari semua aspek kalo nak dibandingkan ngan pekerja gove...

kaizer said...
Macam penah ku kenal ajer cover letter tu ya...tapi di mana ya....actually aku tau which Gov. agency...not nice to mention la...sebab aku memang penah dealt dengan agency nei...what i can conclude ...just one...L.E.M.B.A.B. dari top sampai bawah..samer ajer.
Anonymous said...
ishhhhh...teruk betul deme ni hentam org gomen...tak nafikan ada yang sangat berdedikated bekerja... macam aku ni !masuk pukul 7.30 pagi, mengadap fail yang hampir memenuhi ruangan bilik setiap hari...aku sebut setiap hari ye...let say satu hari 100 fail-fail yang perlu diambil tindakan dan target aku mesti siap hari tu jugak...kalau tidak akan menimbun...walaupun kata kerja dari pukul 8 sampai pukul 5 tapi aku bekerja sampai pukul 7...itu belum campur pergi mesyuarat, ambik minit dari boss dan jumpa client...kadang tu aku kerja balik pukul 9 sebab nak menumpukan fail-fail yang masuk tanpa jemunya ke dalam bilik aku...orang yang tak di tempat aku takkan faham dgn situasi ni dan mudah ajer condemn org-org gomen ni sebagai pemalas !
lankapo said...
aku no comment
kang org rumah marah haha

AC said...
To ano, keep up a good work.

Aku tak nak komen sangat coz dulu aku pernah komen kat blog ni pasal posting hampir sama dan ada orang terasa dengan komen aku.

Cuma personally, kalau bos aku bagi assigment yang kena deal dengan govenrment agency/ officer akan akan rasa malas sangat. Sure tak boleh meet deadline.

Yang terbaru, satu dokumen aku kat land office (negeri tak yah bagitau) masih pending and belum approve. So, aku tak boleh buat monthly withdrawer from my EPF Acc. 2. Bank dgn EPF really need that doc. Tak ke naya tu. Ingatkan bila approved dapatla ringan beban sikit time-time mcm ni...

Anti Penipuan Internet said...
yeeeeeeahhhhhhhh memang betul...

the simple thing also need to take 2 year to reply...

memang mereka sengaja...disebabkan tiada rasuah diberi...

cuba tanya mereka...berapa yg mereka minta $$...untuk selesai masalah..

ini yg aku malas...mereka selalu suka bola, tedang sini tedang sana,katakan ini bukan tugas department saya..sila rujuk department lain...dan lagi satu...suruh tunggu...tanya dia tunggu sampai bila..dia jawap...tak tahu la..atas yg beri arahan

Johnny Ong said...
member u tu sensitif cam sape yg makan cili, dia yg rasa pedas ..... hehehehe (saya bergurau juga)
sixtyoldman said...
itu betul, mereka lembap bukan
sebab bebanan kerja.. tapi mereka
rasa dah safe.. kerja mereka dah ok
klau slh pun x de org nk komplem..
tu yang biasa aku tgk..klau bnda2 urusan dgn pekerja kerajaan ni klau ada lsh ke, lmbp ke.. org snyp je..
sbb nya kebnyakan nya free.. tp bila
dgn swasta slh skit hentam.. sbb tu pekerja swasta lbh kualiti..

lalala.Inc said...
haper la ke bangang saper yang mesej kat ko tuh....
kalo ko fofuler pon aper salah nyer..
memang ko dah fofuler kan....
hahahahha.....
even kalo bkan joke pon aku ase ko memang dah fofuler la dood...
kalo tak polis takkan cari ko kan??
lalalalala....
emmmm.....

lalala.Inc said...
haper la ke bangang saper yang mesej kat ko tuh....
kalo ko fofuler pon aper salah nyer..
memang ko dah fofuler kan....
hahahahha.....
even kalo bkan joke pon aku ase ko memang dah fofuler la dood...
kalo tak polis takkan cari ko kan??
lalalalala....
emmmm.....

Azyyati said...
mmm.. ni 1st time aku terjumpa blog ni, sebenarnya tgh search pasal sapa menteri famous yang meraba tut. ok aku penah keje gomen dulu jap. memula aku rajin, tp lepas tgk environment aku yang sangat tak mendorong ke arah kerajinan aku, aku pun slow2 join sekali. aku memang ngaku aku pemalas nak mampos, tp sepemalas2 aku ada berlambak lagi manusia yang lagi pemalas dari aku. why? sebab diorg ni take things for granted, ye la keje safe makan gaji je, asal outstation je claim manjang. so ape nak heran? tp ye la, bukan semua, ade je sekelumit manusia yg aku suspek habis sbb rajin and dedicated gile. tp diorg ni ditenggelamkan by those pemalas fellas and as a result, most of the workload pihak2 rajin ni la yang tanggung (termasuk la aku sekali :P). so aku rasa sbb tu la keje jadi slow...
p/s: blog kau memang kelakar

teek said...
a gomen officer once complained to me on how she didn't have any work to do and how slow her colleagues were.

govt are in a service sector not in a view of profit making, tu yang majority workers nye slow.

tiang lampu said...
btol btol btol

memang dirang tengok bola dan main bola. keje tendang2. last2 kertas duk dlm fail tunggu sampai reput kene anai2 baru nk reply.

kes pekerja yang "ni aku kurang pasti la. ko tolong, ko tanya si XXX, pastu nnt ko suruh si YYY taip, bagitau boss bla bla bla.." ..pastu dia sambung main Zuma kt pc dia ..huiiishh.. memang seronok btol, keje tak buat, lagi anggap diri boss, pastu goyang kaki gaji masuk dlm akaun bank.

dtg opis kol 8am, pastu turun gi breakfast sampai kol 9am, kul 11 dh keluar 'lunch', balik opis jam 2.30pm. 4.30pm dah packing barang2, kul 5pm terus punch card.

appx 4hrs keje, tu tak termasuk borak2 + main game kt pc.

Mr. Right said...
lalala,
Wah... SEMUA lembab? Jgn ahh kata cam tu, aku pernah juga jumpa yg rajin. Maybe bukan yg jaga kaunter lah, tapi pegawai2 ada juga yg rajin mcm pekerja swasta, malah lebih rajin pun ada.

kaizer,
Hahaha... memang kau patut tau letterhead tu... Confirm kau lebih tahu daripada aku pasal dorg. 2 tahun just nak reply, memang terbukti lembab nak mampos.

ano,
Wah... rajin gila kau kerja. Tu dah melebihi kerja yangs sepatutnya kau buat. Confirm ada pihak yang malas sebab tu kau terkena. Samaada bos kau MALAS nak review jobscope kau, atau bahagian pengambilan pekerja MALAS nak proses permohonan bos kau untuk tambah pekerja.

lankapo,
Ceh..! Takut bini rupanya.

ac,
Org yg 'terasa' dengan komen kau dulu tu ofis dia offline utk beberapa hari dah. Ada masalah server, I.T department dia cakap kena ambil 2-3 hari lagi nak repair. Ntah apa2 budak I.T tu, ada ke patut ofis kerajaan boleh offline beberapa hari. Sudah terang lagi bersuluh, memang lembab.

Anti Penipuan Internet,
Uik, kau ni. Tak baik tuduh dorg rasuah macam tu. Ada sesetengah tu memang simply malas, even dah rasuah pun still malas. Orang swasta pun ramai yg terima rasuah. Lagi lah keji, terima rasuah dari supplier dan beri rasuah pula kepada customer. Double dosa.

johnny,
Memang ramai member aku makin sensitive sekarang. Maybe sebab dah makin tua.

sixtyoldman,
Yup, damn true. Mereka rasa dah cukup safe dan secure with their current position. So, kerja pun relax je.

lalala,
Ala, member2 gurau dgn aku. Saja aku mention nak bagi dorg suka sikit. Hahahah...

Azyyati,
Kau still kerja kerajaan ke? Maybe Kerajaan perlu tunjukkan yang kerja gomen pun tak secure. Wujudkan some sistem yang boleh menakutkan pekerja. Maybe that will motivate them to 'move forward'. Wei, blog aku ganas lah, bukan kelakar. :).

teek,
Wah, ada yg komplen takde kerja. Takde kerja pun nak komplen ke? Boring gila la tu kot. Suruh dia belajar mengait lah.

tiang lampu,
Main game kat PC pun ada ke? Ermm... pastu ramai juga yang dah ada blog. So, dok update blog je la. Blom cerita pasal Friendster, Tagged, Myspace, Facebook.

rose said...
incey aku betul

server ni meletop kene petir..n IT department tak repair lagik sbb spare part hanya blh dibeli kat melaka..yg herannya..depa tak repair lg..tapi tibe2 lak server ni ok..berhantu agaknya..

erm..if kat uitm induk..masalah camni hanya jadi sekali sekala je..paling lama pon 10-15 minit..ni la nasibnya duduk kat luar kampus utama uitm..server pon kecikk je..huhuhu
n one more thing..bagus jugak takde internet..keje laju siap..haks!

ala..nak kutuk pon kutukler pasal org2 gomen ni..dah biasa dah..
janji korje teman siap n tak menyusahkan org...muehehehhe...

psstt...ade org tu kan....tiap2 bulan duk cakap kat telinga nih...

"BILA LA LEH DAPAT KERJA KERAJAAN NI?? TAK TAHAN DAH KERJA SWASTA"

Muahahahah....if dah masuk kerajaan nnti tahuler camne ghase org duk kutuk2 kita..even kerja2 kita sendiri dah setel on time..:-)

aku pekeje gomen said...
alo.. jgnla sesedap rasa je ngutuk org gomen. aku n kengkawan rajin apa.. setakat miting sampai kul 11 - 12 mlm kira selambe je.. skrg ne angkatan baru,, da pupus kot makhluk-makhluk yang x rajin tu...
dfg9 said...
mmg btul pom..oram kerja kerajaan malah.. dah la buat kita ni cam bola.. yang diorang tahu .. punch breakfast masok opis tunjuk muka tea break smpai ke lunch tu pom masok lambat lg .. masok je tgu time nak balik .. cuba la ko orang tiru sikit sistem company swasta..
sipuri said...
Lama tak jenguk blog ni. Kene bukak archive balik. Berkenaan dengan orang kerajaan malas tu, memang majoriti nya macam tu. Tapiada jugak yang diorang rajin, rajin mengular. Saya pernah pergi alamanda weekdays, pukul 9 diorang ada, pukul 10 diorang ada, pukul 11 diorang ada, pukul 12 pun diorang ada. Ofis dah bertukar tempat kot. Tahu itu orang gomen sbb ada yang siap tak cabut tag. Inilah masalahnya, buat kerja tak ikhlas.
Anonymous said...
maaf lah nak explain bab proses nak kuarkan satu surat ni, selalunya yang taip surat ialah typist, typist pulak ada berpuluh-puluh surat nak taip. Satu bahagian hanya ada seorang atau dua typist. Dioarang akan gunakan fail yang sama dan buat pindaan ikut yg bos suruh. Tarikh tu selalunya bos yg sain tu yang tulis, typist tak takkan taip sebab kdg2 bos tak dapat nak sain pada hari yg sama, seperti ada mesyuarat, ada bos besar panggil dan macam2 lagi. Bila taip katalah bos tetiba tak de dalam bilik dia dan esok baru mari, dah rugi kertas nak buat pindaan. Bos pulak ada berpuluh-puluh surat nak sain, tu sebab tulisan tarikh tu macam orang nak cepat.

Yg uruskan pengeposan surat ialah office boy, yg buat cop mengecop dan masuk surat dalam sampul, lekat atau tulis alamat tu office boy la... dan office boy ada berpuluh-puluh surat nak cop. Dalam sehari jabatan kerajaan menerima beratus-ratus keping surat, apa yg pernah saya nampak berguni2. so faham2 aje la...
tak ada manusia yang sempurna, saya juga kakitangan kerajaan, tapi saya tak marah dengan komen saudara, sebab orang selalunya bercakap dari apa yg mereka lihat dari segi luaran. Tapi ada ke mereka ambil tahu hal procedure satu2 jabatan tu.
Buat makluman, ramai pegawai kerajaan yang mengalami kemurungan, kena dapatkan rawatan dgn pakar sakit mental. orang tak tau, ramai juga yg bunuh diri terjun dari bangunan opis. saya rasa 'akubetul' mungkin 'takberapabetul' kali ni. Kalau ada yg malas pun ada sorang dua jer seperti yg 'tiang lampu' cakap tu.

Orang Gomen said...
Bukan orang kerajaan lembab... tapi ada protokol yang perlu dipatuhi, kalau tak ikut melanggar Perintah Am Bab D, Masuk kerja la ni kena sign aku janji. Jika dirujuk kepada surat tu..ada 2 s.k untuk makluman sebelum sampai ke peringkat orang yang berkuasa membuat keputusan.. itupun mungkin kena mesy JK dulu...ini semua red tape dalam organisasi Kerajaan..Itu sebab slow tapi bukan lembab..memang dah protokol gitu. Kalau dalam agensi Kerajaan, untuk buat sesuatu ulasan.. yang melibatkan Kenyataan Akhbar, Desk officer kena dapat Kelulusan Ketua Pengarah melalui Timbalan Ketua Pengarah, Pengarah Bahagian, Pengarah Cawangan serta Ketua Unit baru le boleh dikemukakan kepadaa Setiausaha Akhbar Menteri. Jadi kalu surat itu dibalas selepas 2 tahun...bermaksud agensi kerajaan tu masih cekap dan efisien kerana protokol yang perlu dipatuhi. Kalu kat ofis hamba...dah tentu fail tu hilang
nummerzwei said...
terima kasih kerna buat posting yg ini

yg sangat betul tentang gomen servants

suka pass2 kerja....pengalaman: pejabat pos melawati..ada satu kakak muka cam gorgom mmg tak friendly langsung dan mmg malas nak mampos nak satsify customernya wish

suka tangguh2 kerja.....

kerja tak effisien....tak update dgn perkembangan teknologi yg agency tu dah pakai..terkial2 nak guna system baru....

suka snagat nak duit kopi..ada duit semua laju.....terutamnya yg keje kt pejabat tanah....

Anonymous said...
yg aku tahu pekerja goverment are mostly fucker especially menteri2 kita umnoputras. sbb dr atas dh fuckers .. bwh2 pun turut sama fcuckers
Anonymous said...
Staff kerajaan banyak tido maaa...
marrang nung! said...
salam semua...
aku skarang ni keje gomen dah bertahun.. aku peratikan bukan 'malas' yang menjadi faktor utama menjadikan pekerja gomen ni lembap. tapi seperti pengomen kat atas tu ckp. prosedur yang banyak yang buat keje tu jadi lambat. kat sini aku keje bahagian kewangan dan semua keje ada had masa yang perlu di patuhi dan pihak atasan di kementerian yang mengawalselia perkara ini. jika tak patuh maka banyak la tindakan yang akan dikenakan ke atas unit / jabatan yang berkenaan. dulu aku keje bahagian kewangan jugak kat satu kompani engineering sebelum aku masuk gomen. apa yang dapat aku bandingkan melalui pengalaman. keje kat gomen banyak yang lagi cepat dari yang kat swasta walaupun dengan prosedur yang dua tiga kali ganda banyak. lagi satu kerja swasta banyak boleh tipu. sedangkan audit pon boleh dia tipu...
nak tipu audit negara mintak maaf le...

marrang nung! said...
buat nummerzwei...

POS MALAYSIA BERHAD bukan badan kerajaan...
kakak yang anda cakap muka macam gorgom tu keje swasta macam anda jugak... so pekerja swasta la yang buat keje terkial2 dan tak update dengan teknologi yang syarikat swasta tu pakai...
so pengalaman anda memang takleh pakai!

sori...

Anonymous said...
BETUL BETUL BETUL.

aku baru balik dari putrajaya. ada seorang uncle tu bertekak dgn staff kat kaunter pasal apa tah. tp aku dgr psl kelewatan, 2006, dan mcm2 lg la....

staff gomen yg buat kije ala kadar + malas + takde semangat manjang + LEMBAP = MAJORITI

staff gomen yg RAJIN & BERDEDIKASI & BETUL2 BUAT KEJE = minoriti (tak ramai yg camni...)


kan penulis dah kate, dia tak maksudkan SEMUA staff gomen gitu. Bg aku, mmg btul pon ape dia ckp. MAJORITI yg camtu. Malas + lembap + slow. Kdg2 kije diong tu tak le membebankan mental dan fizikal sgt, tp lembapnya diorang Tuhan je yg tau. MAJORITI diorang gak wujud dgn mentaliti " Ala, asalkan aku tunjuk muke kat opis, attendance hari2 ok, pastu buat mana2 kije yg patut je dah la. Ujung bulan gaji masuk "


Mana2 staff yg boleh claim, claim manjang. Smpi melampau2 jadinya kat benda yg tak patut skalipun. Kalau ada apa2 kemudahan atau elaun yg kerajaan sediakn utk diorang, lg la senang. Semuanya tinggal disuapkan je kt diorang. Senang kan? Tp still, mutu dan kualiti kerja MOST OF THE TIME tersangat la sux. still lembap...

Haa, kalau nk cepat setel berurusan dgn diorang, ada la plak yg hulur2kn sikit 'habuan'. Takpun kena ada kabel kat dlm organisasi tu. Tak kira la makcik ka, bf ka, bekas janda ke.Sure cepat siap punya.


Klu takde suma tu, mengadap je la korang. Even kalo kena amik masa 2 tahun sekalipun. Keh3!


p/s - cuba compare quality kerja dan mentaliti staff kt private sector dgn gomen sector. SIAPA yg selalu 'dimanja' dan 'diberi' mcm2 tp susah sgt nk bg service yg betul2 memuaskan hati???

-bukan anti kije kerajaan-

Anonymous said...
zam_cocooit@yahoo.com

aku menyampah habis ngan orang2 gov,gaji nk byk keje lembap nk mampos!!!!!!

Hasmah & Hambali Network (Call | Sms: +6018.200.0107) said...
I'm working in private sectors and have never work in government. What I wanna say here is that, please don't GENERALIZE your accusation. Things like this happens in the private industry as well! When you say "pekerja kerajaan malas" that triggers ALL government servants even when you try to cover up things with so called word "MAJORITY MEANS NOT ALL". If you dare not to generalize all the government servants, then you better not to accuse at all! This is so mean and misleading. When you were refering to that PARTICULAR letter then state the department's name too. Don't try to cover up stupidity as it will show that you are worse. Don't get attention with such hot publication which the inputs are something that you are not really sure, where do you stand if you to be judged? If you are so right then you have to be brave to take the consequences (ex: to go to court)! Be wise, use your good brain and put up things in good manners! At least I know you have good things to share in blogging.
piye (dood kenal siapa aku) said...
aku sokong n setuju dgn hasmah..sorry dood,,aku penah keje ngan swasta 6tahun n skg keje ngan gomen (bdn berkanun)..so selama aku keje kat swasta tu pun ade gak yg malas,lembap and slow and selalu taichi n pass2 kat org lain..so aku juga admit ade sesetengah tu kat gomen pun camtu gak..so as long as kita ni manusia aku rasa sifat2 tu akan ada walaupun sekelumit.kita manusia n bukan robot yang memang dah diset and takde emosi.
aku pun penah gak blame cakap gomen ni lembap le ape le kan (time keje ngan swasta)..since aku dah masuk gomen..i must admit kekdg keje tu slow disebabkan oleh polisi atau protokol yang kene ikut..bkn bole main naik atas terus kene ikut flow dari bwh sblm smp ke atas..dari segi bayaran smp le ke nak apply bajet ke..kalu ade ISO lagi worse lagi baya procedure yang kene ikut kalu tak..ISO tu ditarik balik.
ni just aku nak share le..aku admit mmg ade sesetengah tu seperti yg dikatakan di atas..tp cuba masuk n keje ngan gomen and then anda semua pikirkan2 le ..
aku dah kje kat both swasta n gomen..so even ko rajin pun nanti benda tu still akan ada delay sbb kene ikut flow n procedure ygn ditetapkan..thanks..just sbg perkongsian utk semua..

adihsyak_muslim said...
hmm..nk tau cbe berada dulu kat dlam tu..try dulu baru taw..satu lg byk sgt komen berunsur politik dlam ni..aku nak tegaskan, tak sume org keje gomen ni org BN or UMNO..ramai gak dr pembangkang..soo, jgn nk masukkan politik..takowt mkan diri..komen la care berhemah n neutral..baru mennjukkan kebijakan kita,,bukan keBODOHan..

wallahu'alam..

haswati said...
SEERF
Anonymous said...
sorry jgn marah aku..aku dah experience keje di beberapa negara lain..

masalah attitude keje di malaysia nih bukan sahaja pada pekerja kerajaan je, malah swasta pun sama dimana majority bangsa melayu yang bekerja, sure lembab, korang admit tak? aku tak nak komen banyak sbb aku pun melayu.

so, try la buat research..dah nama pun melayu..lainlah kalo merajin huhu...

again, jgn marah aku...sbb mmg dah attitude bangsa melayu..

aboit said...
nape cakap pasal hal prosidur?
sekalipon terlalu detail tp kalo betul2 ikut tertib, buat meeting pada masa, sign x sampai berbulan2..alasan outstation..tp xpikir alternatif backup..sape xcomplaint???

di mana keefisienan nye? sejak aku masuk gomen, bagai langit dan bumi bezanye ngan swasta..especially company Jepun.. too many room for improvement..sebab kerak yg berada dlm situ tggu masa pencen.. kekadang aku pikir adakah kerje gomen aku nak..

bagi aku keefisienan, n keefisienan itu datang dari great leadership n creative mind..

yg komen gomen keje bertimbun, itu ini byk nk buat..xkan xle kaji apsal keje tu byk? sebab method yg digunakan xefisien..

cth: nk print A3, kena print guna a4 pastu besarkan kat mesin fotostat...WTH?

to: Anonymous; part of me agree dat! cuba bangsa lain jadi ketua kita..pengalaman aku keje kilang jepon, ternyata org2 melayu sgt efisien..jauh dari kilang milikan bangsa sendiri

Anonymous said...
alaar pe nk heran... xyah duk bising la kt dlm nie... dorg pg ptg siang mln asik kua minum jer... mane x amik 2 thn nk reply.. lau 10 thn pn xheran... kursus mcm2 kursus, bt kt hutel-hutel...mkn sedap2.. xberkesan kursus 2... BTN ntah pape... balik tanam nenas lor...
salim ja said...
tayah nak jaga hati palat2 ni sume , pekerja dekat sejuta rakyat tak sampai 30 juta , sorang jaga 30 org nak reply surat pon 2 tahun, aku rasa patut buang je setengah
nurul said...
damn its sooooo true!muahahahaha..memang lembap lembap sgt lembap.memang bukan semua tp segelintir tu sgt teruk cara keje.sgt2 teruk!
Ibrahim Yaacob said...
salam syawal..nak memenuhi ekspektasi semua rakyat & stakeholders mmg x dpt..kdg2 b'timbun fail & prmohonn olh rakyat / stakeholders dr plbagai prgkat..

in the above case, kelemahan agensi tsbt kmgkinn bsar tiada sistem audit fail yg bgus..jka b'laku pmindahan pgawai, surat tsbt t'selit di mana2 & hny disedari blm dijawab dlm tmpoh yg lama..it's a possiblity, b'sgka baik itu lbih bgus..

Sy sndri di Govt agensi & ini mlm ketiga b'turut2 sy b'kerja dr 8pg-10mlm, skrg brehat jap bru lps solt td :(

I've no life & rsa nk tukar kerja kt swasta lg bgus, much better salary & quality of life :(

(ok, ckup dh mngomel, smbg krja lg bgus..now it's 8.40pm)

Anonymous said...
Cuba postkan juga surat2 yg cepat dikeluarkan.. Baru adil bro.. Tunjukkan juga yg bagusnya staff gomen ni...

No comments:

Post a Comment