Ikan Sepat Ronggeng
Ikan sepat kering
(juga dipanggil sepat kampoh). Ikan sepat ronggeng yang telah dikeringkan dan
dicucuk dgn lidi.Sedap dimakan bersama pulut kukus bersama kelapa.
Tangkul ikan sepat
ronggeng.
Buah Kote (Samanea Saman)
Wayang Pacak
Wayang pacak
dipanggil, kerana kain putehnya dipacak ditengah padang.
Ni wayang pacak
pejabat penerangan, satu kampung keluar tengok (termasuklah aku
sekali)
Pokok Rumbia
Pokok
rumbia..mungkin negeri lain, lain pula namanya. Banyak kegunaannya pada
masharakat dulu.Rumah Moyang saya terletak ditengah2 hutan rumbia,jadi semuanya
pakai rumbia, sampai buang air besarpun dalam hutan rumbia.Dulu2 mana ada
jamban
Daun rumbia boleh
dibuat atap,dilipat pada batang buluh atau batang pinang yang dibelah
kecik2.Kemudian dicucuklah dengan kulit bemban yang telah dibelah halus2
juga.Diwaktu umur saya 5 tahu, s aya penah mengikut ayah dan ibu kehutan rumbia
untuk membuat atap,dari pagi sampai petang, bawa bekal nasi lah.Ayah meleraikan
daun nipah dari pelepah, saya mengompol dan membawa kepada ibu untuk dibuat
atap.Bila petang kami pulang membawa atap yang dah siap dengan dikandar oleh
ayah. Begitulah setiap hari sehingga siap sebuah rumah.
Batang rumbia yang
telah tua,ditebang dan dibelah bagi makan ayam atau itek, kalau rajin disagatlah
dengan penyagat yang dibuat sendiri iaitu dipakunya paku kepapan banyak,lepas tu
disagatlah (ini kalau nak buat
sagu).
Buah rumbia ni
rasanya masam2 kelat,boleh la dibuat jeruk kalau nak makan.
Para petani
dikampung saya dulu2 membuat tutup kepala daripada kulit pelepah rumbia, untuk
berlindung daripada hujan dan panas.
Buah Kabung atau Buah Enau
Kena rebus
dulu....kalau tidak gatal.
Tandannya juga
boleh mengeluarkan nira...dimasak....kemudian dijadikan gula
kabung.
Kuih Dulu2
Bahan2
Untuk Lapisan
Bawah:
1 cawan (200ml) tepung beras2 1/4 cawan air sejuk
1/2 keping gula melaka (rebus dengan air)
sedikit air kapur (1/2 sudu teh)
Semua bahan disatukan, panaskan dalam loyang, kacau perlahan sehingga agak-agak beku.
Kukus seketika.
Untuk lapisan atas:
1 1/2 cawan santan (lebih kurang 180gram)
2 sudu teh tepung beras
1 sudu teh tepung ubi
1/4 sudu teh garam
Satukan bahan di atas. Tuangkan di atas lapisan bawah yang telah masak.
Kacau perlahan-lahan hingga pekat. Kukus sehingga masak.
PULUT DAKAP
Bahan2
600 gm pulut
300 gm kelapa 20 keping daun pisang
Sedikit garam
Cara:
Pulut dicuci bersih, tuskan airnya. Perah santan anggaran 5 gelas dimasukkan dalam periuk dan masuk pulut. Perlahankan api dan masuk garam, kacau pulut sampai kering. Ambil daun pisang letakkan pulut di tengah-tengah, ambil sekeping daun pisang lagi dan balut hingga kemas. Buat sampai habis dan ikat dua-dua berdakap. Kemudian rebus lagi selama 45 minit.
TEPUNG BUNGKUS
Bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang
Bahan-bahan inti:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan
Cara:
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
3. Jadikan inti bebola kecil. Ketepikan dahulu.
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan.
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti.
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.
Kueh Dangai
Bahan-bahan
150 g tepung pulut (1 1/2 cawan )
150 g kelapa parut putih (1 3/4 cawan )
1/2 sk garam
30 g air
100 g gula melaka*- dihiris halus (atau gula hitam/gula tanjung )
30 g kelapa parut putih*
Cara-cara Bakar dalam loyang
1.Gaul 4 bahan pertama hingga rata tapi masih bederai dan dibahagi 2.
2.Gula melaka dan kelapa parut putih* digaul rata dan ketepikan.
3.Loyang disapu sedikit minyak sekeliling,isikan dengan 1/2 bahagian adunan tepung tadi,ratakan dan tekan perlahan dan mampat dan bubuh campuran gula melaka dan ratakan.Akhir sekali ratakan pula 1/2 bahagian adunan lagi dan ratakan dan tekan perlahan2.
4.Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pd suhu 150C selama 30 min atau hingga permukaan kuih kelihatan garing.
5.***Untuk lapisan pertama,selepas dimampatkan, akak bakar sebentar selama 5-7 min(resipi asal tk bakar),baru lapis dgn gula melaka dan lapiskan adunan tepung kedua..
6.Sejukkan kuih dan potong dan hidangkan...kuih ini lebih mudah dipotong ketika masih hangat sebab masih lembut.
Lempeng Pisang
Kueh Qasidah
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum.
1 cawan gula
4 cawan air
sedikit garam.
5 ulas bawang merah India - lebih rangup (dihiris, digereng dan *diketepikan seketika)
*Masukkan sedikit minyak supaya nampak berkilat.
Caranya:
1. Kisar semua bahan (tepung, gula, air dan garam) hingga sebati.
2. Masukkan sebatian dalm periuk dan kacau hingga sebatian menjadi pekat, likat dan sedikit keras.
3. Tuangkan sebatian tersebut di dalam loyang dan biarkan sejuk.
4. Taburkan bawang goreng di atas sebatian tadi hingga rata.
5. Boleh dipotong dan dihidangkan untuk juadah berbuka.
2 cawan tepung gandum.
1 cawan gula
4 cawan air
sedikit garam.
5 ulas bawang merah India - lebih rangup (dihiris, digereng dan *diketepikan seketika)
*Masukkan sedikit minyak supaya nampak berkilat.
Caranya:
1. Kisar semua bahan (tepung, gula, air dan garam) hingga sebati.
2. Masukkan sebatian dalm periuk dan kacau hingga sebatian menjadi pekat, likat dan sedikit keras.
3. Tuangkan sebatian tersebut di dalam loyang dan biarkan sejuk.
4. Taburkan bawang goreng di atas sebatian tadi hingga rata.
5. Boleh dipotong dan dihidangkan untuk juadah berbuka.
Kueh Dulu2
Bahan2
Untuk Lapisan
Bawah:
1 cawan (200ml) tepung beras2 1/4 cawan air sejuk
1/2 keping gula melaka (rebus dengan air)
sedikit air kapur (1/2 sudu teh)
Semua bahan disatukan, panaskan dalam loyang, kacau perlahan sehingga agak-agak beku.
Kukus seketika.
Untuk lapisan atas:
1 1/2 cawan santan (lebih kurang 180gram)
2 sudu teh tepung beras
1 sudu teh tepung ubi
1/4 sudu teh garam
Satukan bahan di atas. Tuangkan di atas lapisan bawah yang telah masak.
Kacau perlahan-lahan hingga pekat. Kukus sehingga masak.
PULUT DAKAP
Bahan2
600 gm pulut
300 gm kelapa 20 keping daun pisang
Sedikit garam
Cara:
Pulut dicuci bersih, tuskan airnya. Perah santan anggaran 5 gelas dimasukkan dalam periuk dan masuk pulut. Perlahankan api dan masuk garam, kacau pulut sampai kering. Ambil daun pisang letakkan pulut di tengah-tengah, ambil sekeping daun pisang lagi dan balut hingga kemas. Buat sampai habis dan ikat dua-dua berdakap. Kemudian rebus lagi selama 45 minit.
TEPUNG BUNGKUS
Bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang
Bahan-bahan inti:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan
Cara:
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
3. Jadikan inti bebola kecil. Ketepikan dahulu.
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan.
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti.
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.
Kueh Dangai
Bahan-bahan
150 g tepung pulut (1 1/2 cawan )
150 g kelapa parut putih (1 3/4 cawan )
1/2 sk garam
30 g air
100 g gula melaka*- dihiris halus (atau gula hitam/gula tanjung )
30 g kelapa parut putih*
Cara-cara Bakar dalam loyang
1.Gaul 4 bahan pertama hingga rata tapi masih bederai dan dibahagi 2.
2.Gula melaka dan kelapa parut putih* digaul rata dan ketepikan.
3.Loyang disapu sedikit minyak sekeliling,isikan dengan 1/2 bahagian adunan tepung tadi,ratakan dan tekan perlahan dan mampat dan bubuh campuran gula melaka dan ratakan.Akhir sekali ratakan pula 1/2 bahagian adunan lagi dan ratakan dan tekan perlahan2.
4.Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pd suhu 150C selama 30 min atau hingga permukaan kuih kelihatan garing.
5.***Untuk lapisan pertama,selepas dimampatkan, akak bakar sebentar selama 5-7 min(resipi asal tk bakar),baru lapis dgn gula melaka dan lapiskan adunan tepung kedua..
6.Sejukkan kuih dan potong dan hidangkan...kuih ini lebih mudah dipotong ketika masih hangat sebab masih lembut.
Lempeng Pisang
Kueh Qasidah
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum.
1 cawan gula
4 cawan air
sedikit garam.
5 ulas bawang merah India - lebih rangup (dihiris, digereng dan *diketepikan seketika)
*Masukkan sedikit minyak supaya nampak berkilat.
Caranya:
1. Kisar semua bahan (tepung, gula, air dan garam) hingga sebati.
2. Masukkan sebatian dalm periuk dan kacau hingga sebatian menjadi pekat, likat dan sedikit keras.
3. Tuangkan sebatian tersebut di dalam loyang dan biarkan sejuk.
4. Taburkan bawang goreng di atas sebatian tadi hingga rata.
5. Boleh dipotong dan dihidangkan untuk juadah berbuka.
2 cawan tepung gandum.
1 cawan gula
4 cawan air
sedikit garam.
5 ulas bawang merah India - lebih rangup (dihiris, digereng dan *diketepikan seketika)
*Masukkan sedikit minyak supaya nampak berkilat.
Caranya:
1. Kisar semua bahan (tepung, gula, air dan garam) hingga sebati.
2. Masukkan sebatian dalm periuk dan kacau hingga sebatian menjadi pekat, likat dan sedikit keras.
3. Tuangkan sebatian tersebut di dalam loyang dan biarkan sejuk.
4. Taburkan bawang goreng di atas sebatian tadi hingga rata.
5. Boleh dipotong dan dihidangkan untuk juadah berbuka.
Kueh Dulu2
Bahan2
Untuk Lapisan
Bawah:
1 cawan (200ml) tepung beras2 1/4 cawan air sejuk
1/2 keping gula melaka (rebus dengan air)
sedikit air kapur (1/2 sudu teh)
Semua bahan disatukan, panaskan dalam loyang, kacau perlahan sehingga agak-agak beku.
Kukus seketika.
Untuk lapisan atas:
1 1/2 cawan santan (lebih kurang 180gram)
2 sudu teh tepung beras
1 sudu teh tepung ubi
1/4 sudu teh garam
Satukan bahan di atas. Tuangkan di atas lapisan bawah yang telah masak.
Kacau perlahan-lahan hingga pekat. Kukus sehingga masak.
PULUT DAKAP
Bahan2
600 gm pulut
300 gm kelapa 20 keping daun pisang
Sedikit garam
Cara:
Pulut dicuci bersih, tuskan airnya. Perah santan anggaran 5 gelas dimasukkan dalam periuk dan masuk pulut. Perlahankan api dan masuk garam, kacau pulut sampai kering. Ambil daun pisang letakkan pulut di tengah-tengah, ambil sekeping daun pisang lagi dan balut hingga kemas. Buat sampai habis dan ikat dua-dua berdakap. Kemudian rebus lagi selama 45 minit.
TEPUNG BUNGKUS
Bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang
Bahan-bahan inti:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan
Cara:
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
3. Jadikan inti bebola kecil. Ketepikan dahulu.
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan.
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti.
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.
Kueh Dangai
Bahan-bahan
150 g tepung pulut (1 1/2 cawan )
150 g kelapa parut putih (1 3/4 cawan )
1/2 sk garam
30 g air
100 g gula melaka*- dihiris halus (atau gula hitam/gula tanjung )
30 g kelapa parut putih*
Cara-cara Bakar dalam loyang
1.Gaul 4 bahan pertama hingga rata tapi masih bederai dan dibahagi 2.
2.Gula melaka dan kelapa parut putih* digaul rata dan ketepikan.
3.Loyang disapu sedikit minyak sekeliling,isikan dengan 1/2 bahagian adunan tepung tadi,ratakan dan tekan perlahan dan mampat dan bubuh campuran gula melaka dan ratakan.Akhir sekali ratakan pula 1/2 bahagian adunan lagi dan ratakan dan tekan perlahan2.
4.Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pd suhu 150C selama 30 min atau hingga permukaan kuih kelihatan garing.
5.***Untuk lapisan pertama,selepas dimampatkan, akak bakar sebentar selama 5-7 min(resipi asal tk bakar),baru lapis dgn gula melaka dan lapiskan adunan tepung kedua..
6.Sejukkan kuih dan potong dan hidangkan...kuih ini lebih mudah dipotong ketika masih hangat sebab masih lembut.
Lempeng Pisang
Kueh Qasidah
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum.
1 cawan gula
4 cawan air
sedikit garam.
5 ulas bawang merah India - lebih rangup (dihiris, digereng dan *diketepikan seketika)
*Masukkan sedikit minyak supaya nampak berkilat.
Caranya:
1. Kisar semua bahan (tepung, gula, air dan garam) hingga sebati.
2. Masukkan sebatian dalm periuk dan kacau hingga sebatian menjadi pekat, likat dan sedikit keras.
3. Tuangkan sebatian tersebut di dalam loyang dan biarkan sejuk.
4. Taburkan bawang goreng di atas sebatian tadi hingga rata.
5. Boleh dipotong dan dihidangkan untuk juadah berbuka.
2 cawan tepung gandum.
1 cawan gula
4 cawan air
sedikit garam.
5 ulas bawang merah India - lebih rangup (dihiris, digereng dan *diketepikan seketika)
*Masukkan sedikit minyak supaya nampak berkilat.
Caranya:
1. Kisar semua bahan (tepung, gula, air dan garam) hingga sebati.
2. Masukkan sebatian dalm periuk dan kacau hingga sebatian menjadi pekat, likat dan sedikit keras.
3. Tuangkan sebatian tersebut di dalam loyang dan biarkan sejuk.
4. Taburkan bawang goreng di atas sebatian tadi hingga rata.
5. Boleh dipotong dan dihidangkan untuk juadah berbuka.
http://tokpengulu.blogspot.com
Comments
Post a Comment