- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Friday, May 31, 2013









KISAH TAULADAN






Pasangan kahwin muda yang baru tinggal bersama di rumah 
barunya..
 
Suami : Sayang, jom terawikh kt surau di tempat kita ni.. Jom ikut abang.

Isteri : Eh abang, selalu abang sorang je pergi.. Ayang buat kt rumah je bang, 
lagipun nak mengemas sedikit ni. Nk ayang ikut sekali ke?

Suami : :) Jom, abang tunggu yea.. g bersiap.

Isteri : (dlm hati) Emm..mcm ada apa2 je suami aku ni, pergi je la, dpt jalan 
kaki bersama suami ke surau,dekat je ni.hehe..

Ketika suami isteri ini jalan kaki bersama, si isteri terus rangkul lengan 
suaminya..

Isteri : Abanggg, sayammm abg! Ummm.. X gtau ayang pum abg imam terawikh surau 
ni! (makin kuat rangkul lengan suaminya)

Suami : hehe..Sengaja abang x gtau, abang diminta orang sini jadi imam,bantu 
imam tua sini.Err.. Mcm mana ayang boleh tau abang?

Isteri : Suara abang, bacaan abang, sama mcm abg imamkn solat syg di rumah ^^

Pengajaran : Wajib bagi lelaki yang menjaga solat isterinya. Amatlah baik yang 
boleh mengimamkannya di surau, tetapi imam di surau seorang sahaja, tak kan 
semua wanita nak kejar imam tu yang mungkin dah beristeri?hehe.. Maka, sangatlah 
PERLU mencari lelaki yang sekurang-kurangnya boleh imamkan solat kamu di rumah 
:)
 
 
Suatu malam, sebelum tidur si anak bertanyakan ayahnya.
 
Anak: "Ayah, boleh tak adik update facebook dari dalam kubur?"

Ayah: "Tak boleh sayang.."

Anak: "Kalau adik nak update juga?"

Ayah: "Tak boleh. Kalau facebook boleh diupdate dari dalam kubur setelah mati, 
mungkin ini statusnya:

1. "Allahurobbi! Besarnya ular! Banyaknya kepala dia!"

2. "Ya Allah! Lipan banyaknya! Kala jengking besar-besar!"

3. "Allah! Mak abah tolong!! Tolonglah keluarkan daku dari tempat yang 
menakutkan ini!"

4. "Arghhhhhh! (tulang rusuk kanan bersatu dengan tulang rusuk kiri dihimpit 
bumi kiri kanan)"

5. "Ya Allah! Sakitnya tidak terperi lagi dipalu malaikat-malaikatMu ini..aku 
bertaubat Ya Allah..ampunilah daku!"

6. "Ya Allah! Panas membakarnya seluruh tubuhku ini! (tubuh dipanggang)

7. "Ya Allah! Gelapnya di dalam kubur ini...takuttt..."

8. "Ya Allah! Kembalikanlah aku ke dunia! Aku berjanji akan taat!"

Adik: "Boleh tak kembali ke dunia setelah mati?"

Ayah: "Sesungguhnya sudah tidak ada peluang kedua lagi apabila jasad telah 
terpisah dari roh. Merayulah keluar air mata darah sekalipun, tidak lagi akan 
dikembalikan ke dunia."

Adik: "Hmmmm..jadi tak bolehlah update ya.."

Ayah: "Ya tak boleh. Update facebook tidak perlu. Update iman dan akhlak sangat 
perlu. Update ilmu al-Quran juga perlu. Mereka yang lalai dengan facebook 
akhirnya akan update status-status seperti ayah ceritakan tadilah. Orang-orang 
yang melebihkan facebook, twitter melebihi Tuhannya, akan mengalami 
situasi-situasi tersebut. Adik mahukah begitu?"

Adik menggeleng-geleng kepalanya seraya menyerahkan iPad kepada ayahnya.

Adik: "Ayah simpanlah benda ni. Adik tak perlukan. Esok ayah tolong carikan adik 
tempat belajar Quran ya. Adik nak belajar mengaji."

Ayah tersenyum memeluk anaknya. Mengucup lembut anaknya. Moga jadi anak yang 
soleh hendaknya. Amin








Oxford Union Full Debate : Islam & The 21st Century [ Dr Zakir Naik ] 

 

The historic debate at Oxford Union on the topic “Islam & 21st century” which was aired on Peace TV on 11th Feb 2011.
This is recorded version of Live uncut Speech and Q&A session of Dr Zakir Naik and Oxford Union Debate on the aforementioned topic.

Little info about Dr Zakir Naik

Zakir Abdul Karim Naik (born 18 October 1965) is an Indian public speaker on the subject of Islam and comparative religion. He is the founder and president of the Islamic Research Foundation (IRF),a non-profit organisation that owns the Peace TV channel based in Dubai, UAE.
He is sometimes referred to as a televangelist. Before becoming a public speaker, he trained as a doctor. He has written two booklets on Islam and comparative religion. He is regarded as an exponent of the Salafi ideology. [more]
Watch the complete version of the video above, having a duration of 1 hr and 33 minutes

 

http://www.ahlifikir.com/2013/02/16/dr-zakir-naik-and-oxford-union-debate-islam-21st-century-age-of-science-full/









Ishq e hussain a.s - 2012 Film on Karbala

 

Nadeem sarwar 2012, Ishq e hussain,Shadman raza 2012, nadeem sarwar 2012, al-atash, such tv, kausar tv, kauthar tv, Hassan sadiq, shahid baltistani, mir hassan mir, shaukat raza shaukat, ali safdar, ali haider, talib johri, ali safdar, mesum abbas, aqeel ul gharavi, sadiq hassan, noha, nauha, marsiya fans will like this film 'Ishq e Hussain'.

Lovers of Allah s.w.t., Muhammad Mustafa Rasool-allah s.a.w.w., Karbala, ahlebait, Janabe Fatema, Hazrat Imam Ali, Hassan, Hussain, Imam e zamana Mehdi, Abbas alayhemussalaam will also like.

Fans of Nadeem sarwar 2012, ishq e hussain, Shadman raza 2012, Hassan sadiq, shahid baltistani, mir hassan mir, ali safdar, ali haider, shaukat raza shaukat, such tv, kausar tv, kauthar tv, talib johri, ali safdar, mesum abbas, aqeel ul gharavi, noha, nauha, marsiya will propagate this.

specifically Nadeem sarwar 2012 fans will propagate this.

Kauthartv.com / kausartv.com has many films/ serials to its credit. Some of these are Ishq e Hussain a.s., Tarapta pani, Yazeed Hazir Ho, Areeza, Al-atash, Akhir hussain aa hun. These projects 'Ishq e hussain a.s., Yazeed Hazir Ho, Areeza, Tarapta pani, Al atash have already been released on various media. But the marsiya noha will be released in Moharram 2012. Hence, wait for Moharram 2012 to watch the marsiya / noha and also watch serial 'Al-Atash' on such tv
Nadeem sarwar 2012 fans will propagate this.

This film 'Ishq e hussain' is presented by 'kauthartv.com' and produced by Zulfiqar Ali. This will be released on various channels

 http://www.youtube.com/watch?v=EVcdMhan9oA









ISLAMIC FILM - Yazeed Hazir Ho

 

'Yazeed Hazir ho' is a film presented by Kauthartv.com, produced by Zulfiqar Ali and directed by Ibrahim Muhammadi. It is about a criminal who gets guidance from the events of Karbala and the patience and love taught by the Prophet's beloved grandson Imam Hussain Alayhis Salaam and Hazrat Abbas Alayhis Salaam and the other martyrs of Karbala who faithfully stood by the Imam on the day of Ashura or the 10th of Muharram. Imam Hussain Alayhis Salam and the other martyrs of Karbala dealt with the tyrant Yazeed in a way that befits the family of the grand Prophet, Muhammad Mustafa sallallaho alyhi wa aalihi wasallam.


Yazid - the super power of that time is now a mere cursed word. Imam Hussain Alayhis Salam has brought the greatest terrorist of all times down in a way that he can never ever raise his head again. "Yazid Hazir ho" is a film that shows how Imam and his supporters still guide their adorers and emancipate them.


Nadeem Sarwar 2012 does recite manqabat, noha and marsiya be it year 2012 - 2013 others. But Dr. Zakir Naik has not started reciting Noha or Marsiya in rememberance of Imam Hussain a.s. or the martyrs of Karbala yet. Unlike Nadeem Sarwar, Dr. Zakir Naik went as far as calling Yazeed (the accursed - May Allah's Laanat be upon him) by good names despite knowing that Yazeed had slaughtered Imam Hussain Alayhis Salam and the other members of the family of Prophet Muhammad Sallallaho Alayhe Wa Aalehi Wa Sallam.


You will love this film on karbala whether or not you are a fan of Nadeem Sarwar 2011, Talib Johari, Sadiq Hasan, aqeel ul gharvi, sadique hassan, irfan haider, ali safdar, mesum abbas, shahid baltistani, aqeel ul garavi, ather, sadiq hasan and other noha / nauha and majalis reciters. The film is titled "Yazeed Hazir Ho" presented by www.kauthartv.com and is produced by Zulfiqar Ali for the fans of Nadeem Sarwar, Irfan haidar, ali safdar, mesum abbas, shahid baltistani, aqeel ul garavi, sadiq hassan, ather, talib johri & others.
Other famous film by kauthartv is "Ishq e hussain". Ishq e Hussain a.s. was launched 1 year before this film.


It is a must watch film for Nadeem Sarwar 2011 fans and also for other noha / nauha fans.

We repeat, this film is a great treat for Nadeem Sarwar 2011 fans and also for other noha / nauha fans. The Marsiya in this film is recited by Sadia Raza. The Marsiya in the previous film "Ishq e Hussain" was recited by Irfan Haider.


We re-emphasize that this film "Yazeed Hazir Ho" like the previous film "Ishq e Hussain" presented by kauthartv is one of the greatest movies for Nadeem Sarwar 2012-2013, Talib Johari, aqeel ul gharvi, sadique hassan, irfan haider, ali safdar, mesum abbas, shahid baltistani, aqeel ul garavi, ather, sadiq hassan fans and also for other noha / nauha fan

 

 

1
2
3
4
5

 http://www.youtube.com/watch?v=Qptdy4qEsKY









SPAD: MERAIKAN KEJAYAAN & PENGIKTIRAFAN ANTARABANGSA

 

Sejak penubuhannya tiga tahun lepas, S.P.A.D , Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, melaksanakan polisi-polisi GTP di bawah NKRA berkaitan transformasi pengangkutan awam darat. Antara kejayaan yang diberikan pengiktirafan oleh UITP, International Association of Public Transport, MRT, perkhidmatan bas percuma dalam pusat bandar GO-KL (CBD), Sistem Teksi 2-Peringkat di KLIA, Teksi Rakyat 1 Malaysia (TEKS1M) dan Dana Sokongan Sementara Bas Henti-henti (ISBSF). Kejayaan tersebut membuktikan komitmen kerajaan mentransformasikan pengangkutan awam. 

UITP mempunyai keahlian seramai 3.400 orang dari 92 buah negara. Keahliannya terdiri dari pembuat polisi, rangkaian pengangkutan awam, institusi saintifik, pengendali, pihak berkuasa pengangkutan darat dan penawar dan servis industri pengangkutan awam di seluruh dunia. UITP adalah sebuah badan antarabangsa yang berperanan sebagai advokat pengangkutan awam dan mobiliti mampan, dan pelopor inovasi dalam sektor tersebut. 

Pengiktirafan yang diberikan oleh UITP kepada S.P.A.D. amat besar maknanya kepada negara dan rakyat. Kini, kita boleh berbangga dengan taraf pengangkutan awam kita bertaraf dunia,  dan diakui oleh dunia sebagai terbaik. Satu kebanggaan kerana negara kita semakin hampir mencapai taraf negara maju. Kejayaan ini pula di capai dalam masa tiga tahun ! Sesuatu yang sungguh cemerlang dan pencapaian luarbiasa.Itulah bukti kesungguhan dan komitmen kerajaan kepada rakyat . Janji ditepati , pencapaian diutamakan.dan rakyat didahulukan. Terbukti pada kata-kata, tindakan dan pengiktirafan.Ianya menunjukkan bahawa Malaysia berada di landasan yang betul. 

Selain dari itu, SPAD berjaya merealisasikan komitmen Perdana Menteri, DS Najib selaku penyokong tegar dan pendukung kepada sistem pengangkutan awam yang mampan, mudah diakses dan berinovatif tinggi. SPAD membuktikan keupayaan negara menerajui sistem pengangkutan awam. Ini juga mampu mengembalikan keyakinan rakyat kepada perkhidmatan awam. Menurut statistik SPAD, peratusan yang menggunakan perkhidmatan awam sekitar 17%-18%. Angka tersebut dijangka meningkat kepada 40% menjelang 2030. 

SPAD tidak berhenti setakat itu sahaja, dijangkakan menjelang 2017, rakyat akan menggunakan khidmat MRT yang pertama. Selain itu, SPAD terus memajukan pengangkutan awam darat, dengan memperkenalkan HRT (Bullet Train KL-Singapura) yang di jangka siap sepenuhnya dalam masa beberapa tahun lagi. Satu projek berimpak tinggi dan limpahannya mampu melonjakkan ekonomi negara. Maklumbalas yang di terima adalah amat positif dari kelompok korporat, pelabur dan pemain industri hartanah. 

Kita bertuah kerana kerajaan pada hari ini melalui SPAD memberikan komitmen yang begitu tinggi dalam menyediakan sistem pengangkutan awam bertaraf dunia maju! Gandingan mantap di antara PM dengan pasukan SPAD di bawah Pengerusinya, Tan Sri Syeh Hamid Albar mampu membuat kita tersenyum dan kembali menyakini perkhidmatan awam kita. Bahkan, pemain dan pengendali pengangkutan awam negera juga turut mampu tersenyum bersama rakyat. Ianya situasi 'Menang-Menang' kepada semua pihak.
 
http://semaremas.blogspot.com/2013/05/spad-meraikan-kejayaan-pengiktirafan.html
 









Najib Pening, Menterinya Mula Tunjuk Belang

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Waythamoorthy mengecam tindakan yang dianggap ringan terhadap anggota polis yang sedang disiasat berhubung kematian N Dharmendran dalam tahanan, dengan berkata langkah itu hanya akan menjejaskan kepercayaan rakyat kepada pasukan tersebut. Sambil menegaskan bahawa kes pembunuhan merupakan suatu kesalahan tidak boleh dijamin, Waythamoorthy berkata, empat anggota polis berkenaan sepatutnya telah digantung tugas dan ditahan reman sehingga siasatan selesai, dan bukan hanya ditugaskan melakukan kerja pejabat.
Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini atas sifatnya sebagai Pengerusi Persatuan Hindraf Malaysia (Hindraf)."Undang-undang adalah sama bagi anggota polis serta orang awam.
Oleh itu apa-apa tindakan yang kurang, hanya akan terus mengecewakan orang ramai kerana amalan dwi-standard terhadap anggota polis dengan kekebalan secara terang-terangan diberikan kepada mereka.

"Tindakan yang tidak berkesan seperti ini oleh pegawai atasan mereka dalam pasukan polis hanya akan terus merendahkan keyakinan orang ramai terhadap pasukan polis dan integriti mereka dalam menjalankan tanggungjawab mereka untuk kepentingan awam," kata kenyataan itu.

Waythamoorthy juga mempersoalkan bagaimana polis hendak mengharapkan untuk memulihkan keyakinan orang ramai terhadap "profesionalisme, kecekapan dan keberkesanan" mereka dalam mengurangkan jenayah, jika mereka tidak dapat mengambil tindakan tegas terhadap anggota polis yang disyaki.

Tambahnya, tindakan seumpama itu mencerminkan kurangnya rasa hormat pihak polis terhadap "hak asasi dan nilai kehidupan manusia", seperti yang termaktub dalam perlembagaan persekutuan.

Tindakan memastikan tiada lagi kematian dalam tahanan di kalangan kaum India, adalah antara tuntutan Hindraf apabila menandatangani perjanjian bersejarah dengan BN yang diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak pada bulan April, satu langkah yang menyebabkannya menjadi sasaran kritikan. ~malaysiakini
 
 http://addin77.blogspot.com/2013/05/najib-pening-menterinya-mula-tunjuk.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+addin77+%28addin77%29

Thursday, May 30, 2013









Ustaz Azhar Idrus - Ujian Org Beriman

 

1

 

 menantu itik

bersuci ikut syarak

 

Wednesday, May 29, 2013









Forum Perdana Ehwal Islam : Apa Milik Kita?

  Forum Perdana Ehwal Islam sempena Sambutan Ulangtahun Pusat Pendidikan al-Barakah Kali Ke-6 pada 16 Jun 2012 (Sabtu) yang bertajuk "Apa Milik Kita ?"

Moderator : AF Ustaz Ismail Hashim
Panel 1 : AF Ustaz Roslan Che Ros
Panel 2 : SF Ustaz Harith Fadzilah b Abdul Halim (Timbalan Pengarah Jabatan Agama Islam Perak Darul Ridzuan)
Panel 3 : AF Ustaz Mohd Kazim Elias (Pengetua Pusat Pendidikan al-Barakah)

1
2
3

 

 

 

 









Siapakah Syaitan Bisu Tu?

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah dipanjangkan usia untuk menulis lagi hari ni. Ckin ada berjanji nak story sikit tentang kandungan daripada ceramah motivasi yang Ckin pi kat KUIN semalam kan? So, hari ni nak kotakan janji tu naa. Sebelum tu nak perkenalkan siapa penceramah motivasi tu. Beliau ialah Syeikh Ahmad Faisol Hj Omar yang merupakan Qadi bagi Daerah Kubang Pasu. Beliau pun ada facebook. Nak tengok, sila ke sini. 



Tajuk tu agak gempar. Pernah dengar mengenai syaitan bisu? Siapakah mereka yang dikatakan 'syaitan bisu' tu? Sebenarnya Ckin pun baru pertama kali dengar mengenai syaitan bisu. Dan Ckin nak memperbetulkan di sini. Hadis tersebut berbunyi begini:

"Orang yang diam tidak bercakap benar, dia adalah syaitan bisu".



Untuk makluman kalian semua, hadis ini adalah TIDAK SAH. Menurut Dr Asri, hadis ni memang terkenal digunakan, tetapi ianya tidak sah kerana tiada riwayat yang sahih mahupun dhaif dalam kitab hadis Rasulullah s.a.w. Jadi, pesanan Ckin, berhati-hati dalam menyampaikan hadis. Sekiranya ragu-ragu, silalah rujuk pada yang pakar. Cari sanadnya naa. 


Berbalik kepada perkongsian dari ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Faisol ni. Ustaz menyebut mengenai AMANAH. Suatu perkataan yang mudah dilafazkan, tetapi belum tentu kita semua mampu lakukan dengan sebaik-baiknya. 

Firman Allah di dalam Kitab Al-Quran: 

“Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menunaikan amanah kepada yang berhak menerimanya dan (menyuruh kamu) apabila menetapkan hukum di kalangan kamu hendaklah menetapkannya dengan adil dan saksama. Sesungguhnya Allah memberikan peringatan yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” 

(Surah an-Nisa’, ayat 58) 

Disebutkan juga dalam hadis lain yang bermaksud:

"Apabila amanah dipersia-siakan, tunggulah saat kehancuran (hari kiamat)!" Badwi itu bertanya lagi: "Bagaimanakah amanah itu dipersia-siakan?" 
Jawab baginda: 
"Apabila diserahkan urusan kepimpinan kepada orang yang bukan ahlinya (tidak layak), maka tunggulah saat kehancuran (hari kiamat)".

(Riwayat al-Bukhari)

Bagaimana yang diperkatakan 'diserahkan urusan kepimpinan kepada orang yang bukan ahlinya'?

Situasi 1
Contoh pertama yang boleh diberikan adalah orang yang tidak boleh menjadi imam, tapi kita still paksa dia untuk menjadi imam. 

Jemaah : Amir, jadilah imam.
Amir : Weh, aku tak retila.
Jemaah : Pi je pun. Bila lagi kan tok syeikh kita ni?....
Amir : Ermm... Ok la. Ok la.

Start dengan baca Al-Fatihah. Kemudian, diikuti dengan surah An-Nas. Sebagaimana yang kita semua tahu, adalah makruh bila kita baca surah dari belakang ke depan. Jadi, si Amir ni mula tak keruan. Masa rakaat kedua, dia pusing belakang dan cakap, "Ha! Suruh aku lagi. Kan aku dah kata aku tak reti..." 

* Semuanya bermula dengan ilmu. Ada ilmu, mudahlah jalan ke hadapan. Tiada ilmu, kita akan kekal di tempat yang lama. 


Situasi 2
Kita bagi orang yang tak pandai nak jaga duit, untuk jaga bahagian kewangan. Nanti separuh duit masuk poket dia, separuh lagi masuk poket bini dia. Last-last tinggal apa? Nothing. 

* Itulah yang dinamakan meletakkan ahli bukan pada tempatnya.

Ckin share sikit-sikit naa. Nanti panjang-panjang tak larat pulak nak baca. ^_^ Lepas ni, akan diikuti dari sehari ke sehari. InshaAllah. ^_^ Ckin tinggalkan kalian dengan maksud dari ayat seribu dinar untuk renungan kita bersama. Cuba hayati dan teliti. Ada sesuatu utk kalian di situ. ^_^


“Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.
Dan memberi rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka.
Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya.
Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya.
Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.” 

Ckin nak share sikit tentang ayat seribu dinar ni. Amalkan setiap kali selepas Solat Subuh dan Maghrib sebanyak tiga kali. InshaAllah rezeki kita terjaga. Cuba amalkan, dan kalian sendiri akan merasainya. Sekian dahulu untuk hari ni naa. Nanti Ckin update lagi. Jaga diri baik-baik naa. Wassalam.
p/s : Buat sikit-sikit, asalkan istiqamah... ^_^
http://cahayatwinz.blogspot.nl/









Angka 7 Dalam Ciptaan-Ciptaan Allah


Assalamualaikum semua! 



Subhanallah.. Ni dapat dari facebook. 


Hari ni just nak berkongsi wallpaper dengan kalian semua. 


Bersedekahlah selagi mampu. ^_^


Pakaian yang Allah sarankan tu dah terbaik. Kenapa masih 'mengurangkan' bidang pakaian itu?


Boleh amalkan naa.. ^_^


Pesanan untuk kita yang memimpin dan dipimpin. 


Andai baik perbuatan itu, maka baiklah adatnya
Andai baik adat itu, maka tersusunlah tingkahlakunya. 

Sekian dahulu. Wassalam.

Tuesday, May 28, 2013









NILAI SEHELAI TUDUNG WANITA



Di sini Darul Nu'man ingin menyentuh tentang pemakaian tudung kaum wanita masa kini sebagai renungan bagi wanita Islam. Bila wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki bukan muhram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya, malah maruah wanita mukmin keseluruhannya. Harga diri wanita terlalu mahal. Ini kerana syariat telah menetapkan supaya wanita berpakaian longgar dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badannya dari kepala hingga ke kaki.

Kalau dibuat perbandingan dari segi harta dunia seperti intan dan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan pula di dalam peti besi yang berkunci. Begitu juga diumpamakan dengan wanita, Kerana wanita yang bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan di khalayak umum. Mereka masih boleh tampil di hadapan masyarakat bersesuaian dengan garisan syarak. Wanita tidak sepatutnya mengorbankan maruah dan dirinya semata-mata untuk mengejar pangkat, darjat, nama, harta dan kemewahan dunia.

Menyentuh berkenaan pakaian wanita, alhamdulillah sekarang telah ramai wanita yang menjaga auratnya, sekurang-kurangnya dengan memakai tudung. Dapat kita saksikan di sana sini wanita mula memakai tudung. Pemakaian tudung penutup aurat sudah melanda dari peringkat bawahan hingga kepada peringkat atasan. Samada dari golongan pelajar-pelajar sekolah hinggalah kepada pekerja-pekerja pejabat-pejabat.

Walaupun pelbagai gaya tudung diperaga dan dipakai, namun pemakaiannya masih tidak lengkap dan sempurna. Masih lagi menampakkan batang leher, dada dan sebagainya. Ada yang memakai tudung, tetapi pada masa yang sama memakai kain belah bawah atau berseluar ketat dan sebagainya. Pelbagai warna dan pelbagai fesyen tudung turut direka untuk wanita-wanita Islam kini.

Ada rekaan tudung yang dipakai dengan songkok di dalamnya, dihias pula dengan kerongsang (broach) yang menarik. Labuci warna-warni dijahit pula di atasnya. Dan berbagai-bagai gaya lagi yang dipaparkan dalam majalah dan suratkhabar fesyen untuk tudung. Rekaan itu kesemuanya bukan bertujuan untuk mengelakkan fitnah, sebaliknya menambahkan fitnah ke atas wanita.

Walhal sepatutnya pakaian bagi seorang wanita mukmin itu adalah bukan sahaja menutup auratnya, malah sekaligus menutup maruahnya sebagai seorang wanita. Iaitu pakaian dan tudung yang tidak menampakkan bentuk tubuh badan wanita, dan tidak berhias-hias yang mana akan menjadikan daya tarikan kepada lelaki bukan muhramnya. Sekaligus pakaian boleh melindungi wanita dari menjadi bahan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab.

Bilamana wanita bertudung tetapi masih berhias-hias, maka terjadilah pakaian wanita Islam sekarang walaupun bertudung, tetapi semakin membesarkan riak dan bangga dalam diri. Sombong makin bertambah. Jalan mendabik dada. Terasa tudung kitalah yang paling cantik, up-to-date, sofistikated, bergaya, ada kelas dan sebagainya. Bertudung, tapi masih ingin bergaya.

Kesimpulannya, tudung yang kita pakai tidak membuahkan rasa kehambaan. Kita tidak merasakan diri ini hina, banyak berdosa dengan Tuhan mahupun dengan manusia. Kita tidak terasa bahawa menegakkan syariat dengan bertudung ini hanya satu amalan yang kecil yang mampu kita laksanakan. Kenapa hati mesti berbunga dan berbangga bila boleh memakai tudung?

Ada orang bertudung tetapi lalai atau tidak bersembahyang. Ada orang yang bertudung tapi masih lagi berkepit dan keluar dengan teman lelaki . Ada orang bertudung yang masih terlibat dengan pergaulan bebas. Ada orang bertudung yang masih menyentuh tangan-tangan lelaki yang bukan muhramnya. Dan bermacam-macam lagi maksiat yang dibuat oleh orang-orang bertudung termasuk kes-kes besar seperti zina, khalwat dan sebagainya.

Jadi, nilai tudung sudah dicemari oleh orang-orang yang sebegini. Orang Islam lain yang ingin ikut jejak orang-orang bertudung pun tersekat melihat sikap orang-orang yang mencemari hukum Islam. Mereka rasakan bertudung atau menutup aurat sama sahaja dengan tidak bertudung. Lebih baik tidak bertudung. Mereka rasa lebih bebas lagi.

Orang-orang bukan Islam pula tawar hati untuk masuk Islam kerana sikap umat Islam yang tidak menjaga kemuliaan hukum-hakam Islam. Walaupun bertudung, perangai mereka sama sahaja dengan orang-orang bukan Islam. mereka tidak nampak perbezaan agama Islam dengan agama mereka.

Lihatlah betapa besarnya peranan tudung untuk dakwah orang lain. Selama ini kita tidak sedar diri kitalah agen bagi Islam. Kita sebenarnya pendakwah Islam. Dakwah kita bukan seperti pendakwah lain tapi hanya melalui pakaian.

Kalau kita menutup aurat, tetapi tidak terus memperbaiki diri zahir dan batin dari masa ke semasa, kitalah punca gagalnya mesej Islam untuk disampaikan. Jangan lihat orang lain. Islam itu bermula dari diri kita sendiri.

Ini tidak bermakna kalau akhlak belum boleh jadi baik tidak boleh pakai tudung. Aurat, wajib ditutup tapi dalam masa yang sama, perbaikilah kesilapan diri dari masa ke semasa. Tudung di luar tudung di dalam (hati). Buang perangai suka mengumpat, berdengki, berbangga, ego, riak dan lain-lain penyakit hati.

Walau apapun, kewajipan bertudung tidak terlepas dari tanggungjawab setiap wanita Muslim. Samada baik atau tidak akhlak mereka, itu adalah antara mereka dengan Allah. Amat tidak wajar jika kita mengatakan si polanah itu walaupun bertudung, namun tetap berbuat kemungkaran. Berbuat kemungkaran adalah satu dosa, manakala tidak menutup aurat dengan menutup aurat adalah satu dosa lain.


Kalau sudah mula menutup aurat, elak-elaklah diri dari suka bertengkar. Hiasi diri dengan sifat tolak ansur. Sentiasa bermanis muka. Elakkan pergaulan bebas lelaki perempuan. Jangan lagi berjalan ke hulu ke hilir dengan teman lelaki. Serahkan pada Allah tentang jodoh. Memang Allah sudah tetapkan jodoh masing-masing. Yakinlah pada ketentuan qada' dan qadar dari Allah.

Apabila sudah menutup aurat, cuba kita tingkatkan amalan lain. Cuba jangan tinggal sembahyang lagi terutama dalam waktu bekerja. Cuba didik diri menjadi orang yang lemah-lembut. Buang sifat kasar dan sifat suka bercakap dengan suara meninggi. Buang sikap suka mengumpat, suka mengeji dan mengata hal orang lain. jaga tertib sebagai seorang wanita. Jaga diri dan maruah sebagai wanita Islam. Barulah nampak Islam itu indah dan cantik kerana indah dan cantiknya akhlak yang menghiasi peribadi wanita muslimah.

Barulah orang terpikat untuk mengamalkan Islam. Dengan ini, orang bukan Islam akan mula hormat dan mengakui "Islam is really beautiful." Semuanya bila individu Islam itu sudah cantik peribadinya. Oleh itu wahai wanita-wanita Islam sekalian, anda mesti mengorak langkah sekarang sebagai agen pengembang agama melalui pakaian.









Kelebihan bersolat dari perspektif sains :)

Seorang professor fizik di Amerika Syarikat telah membuat satu kajian tentang kelebihan solat berjemaahyang disyariatkan dalam Islam. Katanya tubuh badan kita mengandungi dua cas elektrik iatu cas positif dan cas negatif. Dalam aktiviti harian kita sama ada bekerja, beriadah atau berehat, sudah tentu banyak tenaga digunakan.
Dalam proses pembakaran tenaga, banyak berlaku pertukaran cas positif dan cas negatif, yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh kita
Ketidakseimbangan cas dalam badan menyebabkan kita rasa letih dan lesu setelah menjalankan aktiviti seharian. Oleh itu cas-cas ini perlu diseimbangkan semula untuk mengembalikan kesegaran tubuh ke tahap normal.
Berkaitan dengan solat berjemaah, timbul persoalan di minda professor ini mengapa Islam mensyariatkan solat berjemah dan mengapa solat lima waktu yang didirikan orang Islam mempunyai bilangan rakaat yang tidak sama.
Hasil kajiannya mendapati bilangan rakaat yang berbeza dalam solat kita bertindak menyeimbangkan cas-cas dalam badan kita. Semasa kita solat berjemaah, kita disuruh meluruskan saf, bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki. Tindakan-tindakan yang dianjurkan semasa solat berjemaah itu mempunyai berbagai kelebihan.
Kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah lain yang berada di kiri dan kanan kita akan menstabilkan kembali cas-cas yang diperlukan oleh tubuh. Ia berlaku apabila cas yang berlebihan – sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan, manakala yang berkurangan akan ditarik ke dalam kita. Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita.
Menurut beliau lagi, setiap kali kita bangun dari tidur, badan kita akan merasa segar dan sihat setelah berehat berapa jam. Ketika ini tubuh kita mengandungi cas-cas positif dan negatif yang hampir seimbang. Oleh itu, kita hanya memerlukan sedikit lagi proses pertukaran cas agar keseimbangan penuh dapat dicapai. Sebab itu, solat Subuh didirikan 2 rakaat.
Seterusnya, setelah sehari kita bekerja kuat dan memerah otak semua cas ini kembali tidak stabil akibat kehilangan cas lebih banyak daripada tubuh. Oleh itu, kita memerlukan lebih banyak pertukaran cas. Solat jemaah yang disyariatkan Islam berperanan untuk memulihkan keseimbangan cas-cas berkenaan. Sebab itu, solat Zohor didirikan 4 rakaat untuk memberi ruang yang lebih kepada proses pertukaran cas dakam tubuh.
Situasi yang sama turut berlaku di sebelah petang. Banyak tenaga dikeluarkan ketika menyambung kembali tugas. Ini menyebabkan sekali lagi kita kehilangan cas yang banyak. Seperti mana solat Zohor, 4 rakaat solat Asar yang dikerjakan akan memberikan ruang kepada proses pertukaran cas dengan lebih lama.
Lazimnya, selepas waktu Asar dan pulang dari kerja kita tidak lagi melakukan aktiviti-aktiviti yang banyak menggunakan tenaga. Masa yang diperuntukkan pula tidak begitu lama. Maka, solat Maghrib hanya dikerjakan sebanyak 3 rakaat adalah lebih sesuai dengan penggunaan tenaga yng kurang berbanding 2 waktu sebelumnya.
Timbul persoalan di fikiran professor itu tentang solat Isyak yang mengandungi 4 rakaat.Logiknya, pada waktu malam kita tidak banyak melakukan aktiviti dan sudah tentu tidak memerlukan proses pertukaran cas yang banyak.
Setelah kajian lanjut, didapati terdapat keistimewaan mengapa Allah mensyariatkan 4 rakat dalam solat Isyak. Kita sedia maklum, umat Islam amat digalakkan untuk tidur awal agar mampu bangun menunaikan tahajjud di sepertiga malam. Ringkasnya, solat Isyak sebanyak 4 rakaat itu akan menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk kita bangun malam (qiamullail).
Dalam kajiannya, professor ini mendapati bahawa Islam adalah satu agama yang l engkap dan istimewa. Segala amalan dan suruhan Allah Taala itu mempunyai hikmah ynag tersirat untuk kebaikan umat Islam itu sendiri. Belaiu merasakan betapa kerdilnya diri dan betapa hebatnya Pencipta alam ini. Akhirnya, dengan hidayah Allah beliau memeluk agama Islam.









CATATAN USTAZ BUDAK



1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api
(biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya .

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam,
mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin
terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan. Jin Islam pula terbahagi
kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh).
Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang
mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi
orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau
menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu.
(terkena?? hahaha..)

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut,
tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya
jalanraya), perlu baca " SalaMun, 'Ala Sulaiman, Fil 'alamin." Mengikut
sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka
sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa bila
pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin
!!!! (terkena lagi?? hahaha..)

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau
bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong...." Sirahnya apabila Nabi
Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman
meninggal pun jin tidak perasan/tahu.

Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin
tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya
dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka
barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya
tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu.
Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum
duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan
membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak
perlu tepung tawar bagai.... orang melayu suka sangat menepung tawar !!!

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7-10 kali, jika tidak
bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah
jumpa orang yang di rasuk.

* Kalau rajin.. Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim Muslimat
yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi
orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.