- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Monday, April 29, 2013
LAPAN PAHALA YANG KEKAL 


Assalamualaikum ,

Syukur ke hadrat ilahi sebab tuhan telah memberikan kita kehidupan untuk terus hidup dan hirup oksigen di bumi yang fana ini . Harini aku nak kongsikan beberapa info dari majalah yang aku baca yang pada aku amat menarik dan boleh aku kongsikan pada semua golongan masyarakat . Biar aku explain serba sedikit tentang majalah dan tajuk kita pada  hari ini , Info ini aku ambil dari satu kolum dari Majalah Iman , dimana majalah ini telah dkeluarkan oleh portal utusan karya , pada aku majalah ni memang banyak pengetahuan tentang islam dan ianya amat sesuai bagi semua golongan masyarakat , Okay berbalik semula pada tajuk kita yang kita akan bincang iaitu "8 Pahala Yang Berterusan" .

Anas r.a pernah berkata bahawa : Lapan jenis pahala yang tetap diterima seorang hamba allah walaupon dia telah meninggal dunia ialah :
 1. Sesiapa yang mendirikan masjid tetap mendapat pahala selagi masjid itu digunakan oleh orang ramai untuk beramal. 
 2. Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang meminumnya 
 3. Sesiapa yang menulis mashaf (Naskah al-quran yang bertulis tangan) selagi ada orang membacanya 
 4. Sesiapa yang menggali perigi selagi ada orang menggunakannya 
 5. Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya , sama ada manusia atau burung 
 6. Mereka yang mengajar ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya 
 7. Ibu bapa yang meninggalkan anak yang soleh yang mana si anak selalu beristighfar dan mendoakan kedua-dua orang tuannya 
 8. Guru al-quran yang mengajar ilmu kitab suci itu kepada muridnya dan si murid mengamalkan ajaran tersebut tanpa sedikit pun mengurangkan pahalanya.  
 9.  

  8 PAHALA YANG BERTERUSAN

  Anas r.a berkata bahawa lapan jenis pahala yang tetap diterima seorang hamba Allah walaupun dia telah meninggal dunia iaitu :

  1)    Sesiapa yang mendirikan masjid tetap mendapat pahala selagi masjid itu digunakan oleh orang ramai untuk beramal ibadah.  2)    Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang meminumnya.

  3)    Sesiapa yang menulis mashaf ( naskah al-Quran yang bertulis tangan) selagi ada orang yang membacanya.
  4)    Sesiapa yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya.  5)    Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya, sama ada manusia ataupun burung.
  6)    Mereka yang mengajar ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya.


  7)    Ibu bapa yang meninggalkan anak yang soleh yang mana anak selalu beristighfar dan mendoakan kedua-dua orang tuanya.  8)    Guru al- Quran yang mengajar ilmu kitab suci itu kepada muridnya dan si muridnya mengamalkan ajaran tersebut tanpa sedikit pun mengurangkan pahalanya.
 10.  

No comments:

Post a Comment