- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Thursday, June 20, 2013

Khasiat Buah Zuriat


Sebenarnya buah zuriat ini dikenali sebagai buah adam/ buah zuriattin/buah koka. Semuanya sama. ia adalah buah asal dari pokok koka yang sekarang ramai orang dok sibuk beli buat gelang pakai kat tangan.

Pokok koka ini ialah pokok yang Nabi Noh a.s. gunakan untuk membina bahteranya ketika banjir dulu.

Dikatakan buah zuriat ini amat berkhasiat. Bila direbus ia boleh menyebabkan kita hamil dan menyembuhkan lenguh-lenguh badan.

Buahnya sebesar buah ciku tapi rupanya macam buah kurma. Ia adalah amat keras. Kalau nak pecahkan memang kena guna kudrat orang lelaki dengan sebilah parang. Dalamnya macam sabut kelapa.


Susah untuk melekat kandungan anda? Masalah Untuk Mengandung?


kami ada buah zuriat


10 BIJI BUAH ZURIAT RM100
(TERMASUK KOS POS)
Cara Keguaan:
 
Belah biji zuriat itu dan rebus biji dan sarungnya sekali. sehingga tukar warna seperti warna teh. Disarankan minum selama 44 hari.

(Boleh diminum pada bila-bila masa sahaja,malah buah ini juga kalau dia gosok-gosok ke sendi-sendi kita yang sakit,Insya Allah akan terasa kelegaannya)

suami isteri boleh minum.

Antara Surah yang boleh di amalkan semasa meminumnya ialah Surah Al-Imran ayat 38 & Selawat ke atas Nabi S.A.W (3 x)MOHAMADFAREEZ@GMAIL.COM
                                                 SMS 013-2845393(FAREEZ)
 http://petua-warisan-kita.blogspot.com/2010/03/sebenarnya-buah-zuriat-ini-dikenali.html

 an meneka sendiri bentuk buah zuriat begitu dan begini:

Kaedah dan Cara Makan Buah Zuriat
Terdapat beberapa cara makan buah zuriat yang di sarankan oleh mereka-mereka yang telah mencubanya iaitu :- 

Cara Pertama
Caranya ialah dengan menggunakan sudu lalu di ketuk-ketuk pada sekitar dinding buah zuriat (tak perlu di belah) bagi melembutkan kulitnya, seolah-olah seperti kita sagat/kikis buah ini menjadi serbuk dan di makan begitu sahaja ataupun di campur bersama susu.

Cara Kedua

Oleh kerana buah ini juga di gelar buah adam dan buah hawa, maka ada yang merebus dua biji buah ini sekali gus. Selepas direbus, buah zuriat ini kemudiannya dibelah menjadi dua bahagian bagai pinang dibelah dua (hehe), dan admin ingatkan sekali lagi bahawa buah ini keras dan memerlukan keupayaan yang kuat untuk membelahnya. Rebus biji dan isirungnya sekali,sehingga air bertukar warna seakan-akan teh. Anda di sarankan di minum selama 44hari atau sehingga mengandung. Diminum oleh suami isteri dan boleh direbus berulangkali sehinggalah air rebusan itu bertukar warna menjadi putih kembali baru di ganti dengan buah zuriat yang baru.
Buah zuriat - Khasiat buah zuriat
Tips-tips

1. Sebelum minum air rebusan, bacalah bismillah diikuti petikan ayat 38 daripada al Imran sebanyak 3 kali: “RABBI HABLEE MINLADUNKA ZURIATUN TOIYIBBAN INNAKA SAMEE U-DOA”.

 Maksud Ayat: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.” ayat 38, surah Ali-Imran.

SURAH AL-IMRAN AYAT 38
Yang bermaksud:

"Di sanalah Zakaria mendoa kepada Tuhan.
Ia berkata: Berilah aku keturunan yang baik daripadaMu. Sesungguhnya Engkaulah yang memperkenankan segala doa.."

(Doa untuk mendapatkan zuriat juga boleh dibaca di dalam Surah Al-Imran Ayat-200 
Surah Ali Imran Ayat 200
 
"Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
 
 
 
dan Surah Al-Anbia Ayat-89).

"Ya Tuhanku,
 janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri, 
dan Engkaulah pewaris yang paling baik"

(Surah Al Anbiya Ayat 89)

2. Air rebusan buah zuriat boleh diminum pada bila-bila masa sahaja, malah buah ini juga kalau dia gosok-gosok ke sendi-sendi kita yang sakit, Insya Allah akan menyembuhkan lenguh dan terasa kelegaannya.

Jadi kepada suami isteri yang ingin mudah mendapakan zuriat bolehlah mencubanya nanti. Admin ucapkan, Selamat mencuba dan doakan semoga berjaya memperolehi cahaya mata. 

Buah Adam Hawa atau Buah Zuriat pada Masyarakat Melayu


Kemahsyuran buah ini dikalangan masyarakat Melayu tiada rujukan dokumantari yang jelas semenjakbila ia diperkenalkan dan bagaimana nama buah ini digelar sebagai buah Adam Hawa atau buah Zuriat. Begitu juga dengan cara penyediaan dan penggunaan buah ini sebagai ramuan rawatan.

Buah ini mempunyai khasiat dan sifat farmakologis. Doum ekstrak yang digunakan dalam perubatan bilharziasis, hematuria, perdarahan terutamanya selepas kelahiran anak dan juga sebagai hypolipidemic dan suspensi hematinic. Teh dari Doum ini popular di Mesir dan diyakini baik untuk diabetes. kandungan mineral semulajadi dan vitamin yang terdapat dalam tumbuhan membantu peredaran darah .

Doum juga telah digunakan oleh orang-orang Mesir sebagai ubat tradisional untuk rawatan hipertensi.Secara tradisinya dipercayai bahawa penggambilan buah ini kepada pasangan suami isteri dapat menghasilkan zuriat kepada pasangan yang telah lama tiada mempunyai anak, selain dari itu, ia digunakan sebagai rawatan untuk;

1) Menyembuhkan lenguh-lenguh badan, Angin ahmar, strok, lumpuh dan lemah anggota
2) Mandian Spa dan kecantikan
3) Seks dan kebahagiahan rumah tangga
4) Kegemukkan, perut buncit,boroi
5) Tulang patah,tulang reput, sakit tulang,
6) Sakit sendi, sakit lutut, sakit tumit
7) Urat saraf, urat bersimpul, urat terbenam, urat bersalin
8) Tekanan darah, sejuk kaki/tangan, kebas kebas, darah pekat, pitam
9) Penyakit Parkinson, darah gemuruh
10) Sakit dada, sakit jantung, kurang stamina, tidak bertenaga
11) Sakit pinggang, Buah pinggang
12) Terkehel
13) Kejang otot. Simpul biawak, varicose vein
14) Gout, alergik, bias bias
15) Alat kelamin lelaki dan wanita(mengasak, menjabat, urut dan mengasah)
16) Mengetatkan faraj, selaput dara, rahim jatuh, perut jatuh
17) Buasir, sembelit, cirit birit, sakit usus, kolon
18) Burut, angin pasang, kencing berdarah, batu karang, lemah syahwat
19) Buang angin, lemak, lender, kahak, kolestral, uric
20) Kencing tak lawas, kencing malam, prostat
21) Payudara, monopaus, hormone tak seimbang, senggugut, keputihan
22) Bengkak perut, tumor, sis, kanser
23) Penyakit kelamin, jangkitan faraj, faraj berbau
24) Masalah kulit, kayap, panau, jeragat, sopak, kulit kasar
25) Gigitan dan bias binatang
26) Mata kabur, mata berair, mata merah

CARA PENGGUNAAN DAN PENYEDIAAN

Dikatakan buah zuriat ini amat berkhasiat. Penggambilan secara direbus ia boleh membantu kehamilan dan menyembuhkan lenguh-lenguh badan dengan izin Allah.

Cara Pertama

Mengikut kata mereka yang pernah tinggal dan membesar di Negara seperti Saudi, Mesir, Sudan dan lain lain Negara Asia Barat memakan buah segar doum ini hanya sekadar menggunakan sudu di ketuk-ketuk sekitar kulit buah zuriat ( tak perlu di belah ) seperti kita memecah kulit telur. Buahnya ringan dan sabut/ isi di dalamnya lembut dan bolih dimakan begitu sahaja

Cara Kedua

Disebabkan cuaca Negara kita panas dan lembab, ini meyebabkan buah doum menjadi keras dan liat. Maka mengupasnya dilakukan dengan bermacam macam cara , memang banyak versi dan cara menggunakan buah zuriat ini. Tidak tahulah mana satu cara yang paling berkesan. ;

1) Ada dengan cara menggunakan tokol besi untuk memecah lapisan luar, kemudian bijinya dihiris hiris.
2) Ada yang mengisar keseluruhan buah didalam mesin pengisar
3) Ada yang kata kalau nak pecahkan memang kena guna kudrat orang lelaki dengan sebilah parang.
4) Ada yang terus merebus keseluruhan buah itu begitu sahaja.
5) Ada yang merebus dua biji (sepasang) buah ini sekali gus.
6) Ada yang buah itu hancurkan isi nya dan dicampur dengan susu segar kemudian direbus, air rebusan tadi diminum

Rebusan biji dan isirungnya, sehingga air bertukar warna seakan-akan teh. Air rebusan ini diamalkan minumannya selama 44hari atau sehingga mengandung. Air ini diminum bersama suami isteri dan hampas rebusan ini diulang rebus sehinggalah air rebusan itu bertukar warna menjadi putih kembali baru di ganti dengan buah yang baru.

Penggambilan buah ini boleh diambil pada bila-bila masa sahaja, malah buah ini juga kalau di gosok-gosokkan ke sendi-sendi yang sakit,Insya Allah akan terasa kelegaannya.

Ada mengekstrak keluar minyak dari buah ini bagi kegunaan rawatan serbaguna. Begitu juga dengan cara melakukan pelbagai penyediaan dan penggunaan dari buah ini.

Antara Surah yang di amalkan semasa meminum atau menggunakan buah ini ada dari Surah Al-Imran ayat 38 & Selawat ke atas Nabi S.A.W (3 x)

Yang bermaksud:

"Di sanalah Zakaria mendoa kepada Tuhan. Ia berkata:
Berilah aku keturunan yang baik daripadaMu. Sesungguhnya Engkaulah yang memperkenankan segala doa."
Doa untuk mendapatkan zuriat dibaca dari Surah Al-Imran Ayat-200 dan Surah Al-Anbia Ayat-89.

:)http://herbazuriat.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment