- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Friday, May 17, 2013









Jom Berjihad Ekonomi !!!


Orang-orang kita sering mencanang-canangkan pasal pasal "Jihad Ekonomi". "Belilah produk buatan orang Islam"... dan pelbagai lagi. Ada yang berjihad melalui membuka kedai kecil-kecilan seperti kedai runcit, pasar  malam, car wash dan ada juga yang berjihad melalui MLM dan sebagainya. Malah ada yang yang menggunakan gimik "Jihad Ekonomi" tetapi sebenarnya lebih kepada kepentingan peribadi.

Bagi saya jihad ekonomi sepatutnya difahamkan sebagai bagaimana untuk bersaing dalam perniagaan. PERNIAGAAN ADALAH PEPERANGAN.
Buku Sun Zhu Art Of Business 
Tetapi apa yang saya perhatikan, secara individu saya merasakan masih ramai tak faham dengan siapa kita nak berjihad Ekonomi? tetapi kita lebih SYOK SENDIRI dalam jihad ekonomi. Malah ada yang menyalahkan parti politik sebab tak membina ekonomi orang Islam dan ada menerapkan perasaan perkauman dalam perniagaan. PERNIAGAAN ADALAH PERMAINAN STRATEGI... BETULKAH STRATEGI ITU.
Dari segi logik, Di Malaysia ekonomi di pegang oleh Bangsa Cina. Bagi saya Bangsa Cina secara culture, adalah bangsa yang berniaga.Culture bermaksud mereka dah faham selok-belok perniagaan. Mereka menganggap perniagan seperti peperangan. Berbanding dengan kita yang baru-baru nak faham kepentingan perniagaan.
Buku Sun Zhu Art Of Business
Sebelum ini saya berpendapat bahawa bangsa Cina (terutamanya) mengaplikasi buku Sun Zhu Art Of War untuk menjalankan perniagaan tetapi saya gagal untuk menjelaskan dalam aplikasi tersebut sehingga saya terjumpa buku ini...

Dalam buku ni diceritakan aplikasi buku seni peperangan Sun Thu (Sun Thu Art Of War) untuk menjalankan perniagaan. Dari situ kita boleh faham bagaimana Culture bangsa Cina dalam perniagaan sehingga mereka mampu menguasai ekonomi sesebuah negara walaupun bilangan mereka bukanlah bilangan majoriti di dalam sesebuah negara.

...SELAMAT MEMBACA DAN SELAMAT MEMBANGUNKAN EKONOMI UMMAH 

Yahudi Sembelih Umat Islam di Palestin (Gambar)






















Salam

Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati. I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:
Razali kata  Mesir ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran...  "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.
Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza. Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine … Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!!  Memang sekutu kuat Amerika and Israel . (Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!) 
Gaza ( Palestine )

Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino! Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza !
  Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.
  Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu.. Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama .tapi dia mention Hashim….) Beautiful country, iklim Mediterranean .boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan.. 

Hamas
Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid.  Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"…like they know they can die anytime.
  Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu! Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel …punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.
  Hamas ada 25,000 org...tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups. Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.. Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi.. 

Israel

Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal.
Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Adaback-up besar lah katakannn... 
Rakyat Palestine

Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan. Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!
  Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke…terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de. Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit! Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit….Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there…Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah. Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza ...So, inilah yg diceritakan oleh beliau.
  Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel . So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada.. Wasalam.
 The bellow photos are not a Movie Shooting or Celebrating a festival with crackers... its a school in Gaza ..  this is the current situation of the innocent people in Gaza ! 

Make sure you read till last to know what is
 white phosphorus! and the effect!  
( UNRWA SCHOOL IN BEIT LAHIA, GAZA , PALESTINE )




































tapi kita masih lagi menggunakan produk keluaran syarikat ini kan... kan ... kan.. atau membeli di kedai hypermarket kepunyaan mereka kan. Alasannya tiada alternatif lain... atau tiada produk keluaran orang Islam.


Kita hanya mampu boikot masa tu je lepas tu... pakat-pakat beli. Sebabnya
1. Kita tiada alternatif.
2. Produk mereka lebih murah.
3. Harga barang yang ditawarkan di hypermarket milik mereka jauh lebih murah.
4. Kita akan berbelanja di tempat yang memberikan tawaran harga lebih berbaloi seperti contoh gambar di atas adalah "TESCO".
5. Kita tiada pendapatan yang mantap (senang cerita orang kita tak ramai yang kaya) untuk membeli di kedai-kedai orang Islam sebabnya harga yang ditawarkan adalah lebih mahal, sebab tiada promosi dan sebagainya.
6. macam-macam lagi la alasan kita, termasuk lah saya.
 
 http://es4ummah.blogspot.com/search?updated-max=2012-02-24T00:51:00-08:00&max-results=7

No comments:

Post a Comment