- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Monday, July 2, 2012


Ketua Pengarang NST/BH patut letak jawatan!


KUALA LUMPUR: Ketua Pengarang Kumpulan NST/BH, Dato Jalil Abdul Hamid telah sabotaj persediaan pilihanraya Perdana Menteri merangkap Pengerusi BN dan Presiden UMNO, Dato Seri Najib Tun Abdul Razak dan sepatutnya dipecat di atas pengkhianatan ini.

Sabotaj ini dilakukan dengan melaporkan kenyataan bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) Dato Abu Bakar Abdullah seolah beliau dianiaya dipecat dari jawatan dan membantu menimbulkan salahfaham dan keresahan dikalangan kakitangan awam.


Jalil nampaknya bersekongkol memalukan Perdana Menteri dengan membela Abu Bakar melalui cara memberi ruang untuk dia menyuarakan rungutan. Sudahlah Najib dimalukan kerana terpaksa menukar keputusan, laporan tersebut akan dianggap seolah-olah Abu Bakar telah dianiayakan.

Laporan Berita Harian, yang telah diluluskan penyiaran oleh Jalil, mendedahkan rungutan Abdullah yang sebelum ini hanya desas desus dikalangan sekumpulan kecil pegawai kerajaan. Kini ianya telah tersebar hingga ke portal pro-pembangkang.

Disebarkan pembangkang

Laporan tersebut tidak dapat diperolehi secara online tetapi disiarkan di Berita Harian edisi hari minggu semalam bertarikh Julai 1hb.

Namun begitu, ia telah dilaporkan semula oleh portal pro-pembangkang yang diuruskan oleh bekas-bekas wartawan dan penyunting dari News Straits Times, The Malaysian Insiders. Laporan mereka berbunyi:

Abu Bakar confirms sacked as PSD chief

By Shazwan Mustafa Kamal

KUALA LUMPUR, July 1 — Tan Sri Abu Bakar Abdullah has confirmed he lost his job as director-general of the Public Service Department (PSD) as of today, which sources say is related to Putrajaya’s aborted new pay scheme for civil servants.

Despite the government’s move to extend the civil service retirement age to 60, the 57-year-old senior civil servant of 35 years said he was “saddened” to find out about the termination only through an official letter.

“My family and I are still saddened by this situation. I did not retire but my service was terminated effective July 1, 2012.

“I received a letter informing me of the termination of my service. I think that is enough for me to say right now,” he was quoted by Berita Harian (BH) Ahad as saying.

The Malay-language paper is the revamped weekend edition of Berita Harian. It was previously known as Berita Mingguan.

The paper reported Abu Bakar (picture) saying that he had opted to retire at 60, but the government’s unexpected decision meant that his benefits and pension would only be considered until June 30, 2012.

He has so far refused to comment on the reason for his termination, and whether it has anything to do with the PSD’s controversial Public Service Renumeration Scheme (SBPA), which was axed after protests from within the civil service.

Abu Bakar was previously tipped to be the next Chief Secretary to the Government, but Datuk Seri Dr Ali Hamsa has since taken over.

Abu Bakar, whose department was blamed for disparate pay rises for civil servants early this year, was widely expected to leave government service.

His termination comes amid a on-going debate over the civil service’s impartiality, after newly-minted chief secretary Ali raised eyebrows when he told his new charges that they “should know better” than to believe the “empty promises” made by the opposition.

The 1.4-million-strong public sector has been a traditional vote bank for BN but the controversy over a new pay scheme and attacks on the ruling parties by PR over bread-and-butter issues may offer the federal opposition a glimmer of hope in the coming polls. But recent days have seen top government officials go on an apparent overdrive to protect the BN government they serve.

Apart from Ali’s message to the civil service, Foreign Ministry undersecretary Ahmad Rozian Abdul Ghani recently attacked a Canadian newspaper for describing Datuk Seri Najib Razak as a “false democrat,” and insisted that the prime minister had “an impressive track record by anyone’s standards”.

A director at Putrajaya’s efficiency unit, Pemandu, also made a public attack on PR on Wednesday for not improving the states it governs and focusing on sniping and criticising the federal government’s efforts.
Tidak dapat dipastikan samada laporan bersama oleh The Malaysian Insiders itu dirancang. Namun tindak tanduk Jalil boleh dianggap mengkhianati Perdana Menteri.

Letak jawatan

Jalil seharusnya mengambil tanggungjawab dengan meletakkan jawatan. Jika dia enggan, dia seharusnya dipecat segera.

Isu yang mahu ditimbulkan oleh Abu Bakar dan dia bantu oleh Jalil adalah dia mahu terus berkhidmat tetapi kerajaan tidak terima permohonannya ini. Dengan ini, perkhidmatannya berakhir pada Jun 30 dua hari lepas.

Sebelum ini, Abu Bakar dijangka akan mengambilalih jawatan Ketua Setiausaha Negara dari Tan Sri Sidek Hasan yang ketika itu akan pencen. Walaubagimana pun, Najib tidak membuat keputusan mengikut jangkaan dan telah memilih Dato Dr Ali Hamsa untuk dilantik KSN.

Abu Bakar dipercayai tidak dipilih dan ditamatkan perkhidmatan kerana kegagalannya dalam merangka kenaikkan gaji sekim SBPA yang telah dipertanggungjawabkan secara terus oleh Perdana Menteri sendiri kepadanya.

CUEPAC telah mendedahkan bahawa sekim SBPA yang diusahakan Abu Bakar hanya menguntungkan pegawai atasan kerajaan dengan kenaikkan gaji hingga 80%, manakala kenaikkan diperingkat bawah agak nominal.

Kenaikkan gaji yang sepatutnya dapat memuaskan hati kakitangan awam menjadi satu liabiliti politik kepada Perdana Menteri kerana ia hanya menimbulkan ketidk puasan hati dikalangan kakitangan kerajaan.

Ini memalukan Perdana Menteri yang terpaksa menukar keputusan dan memperkenalkan sekim SSB baru untuk menggantikan sekim SBPA.

Namun begitu, Abu Bakar tidak mengambil bertanggungjawab dengan kesalahan besarnya itu tetapi masih mengharapkan dapat terus berkhidmat hingga ke umur 60 tahun. Sebab pemecatannya pun turut tidak disebut.

Gagal

Sejauh mana kenyataan Abu Bakar akan menjadi isu masih tidak dapat dijangka. Sebelum ianya membesar dan berlaku pelbagai lagi sabotaj dari NST atau BH, tindakan segera dengan menghentikan perkhidmatan Jalil adalah perlu.

Jalil menggantikan Dato Zainul Ariffin sebagai Ketua Pengarang Kumpulan. Dibawah Zainul, NST berubah dari akhbar penuh menjadi akhbar gaya hidup yang tidak membantu penerangan kerajaan dan propaganda parti. Anihnya bahagian politik ditutup dan NST adakala lebih mirip seperti akhbar untuk parti pembangkang.

Sebelum ini, Jalil adalah Pengarah Komunikasi Pejabat Perdana Menteri. Dia yang seharusnya faham keperluaan mengemaskinikan NST dan peranan NST sebagai salah satu dari beberapa akhbar penyokong kerajaan.

Berbanding dengan Utusan Malaysia dan TV3, NST dan BH begitu kurang sekali membantu usaha kerajaan dan parti pemerintah. Dengan laporan mengenai Abdullah, nampaknya NST dan BH seolah-olah menjadi "duri dalam daging" pula.

12 comments:

 • Anonymous says:
  July 2, 2012 9:38:00 AM GMT+08:00
  Jika ini sebab mengapa Abu Bakar dipecat - "CUEPAC telah mendedahkan bahawa sekim SBPA yang diusahakan Abu Bakar hanya menguntungkan pegawai atasan kerajaan dengan kenaikkan gaji hingga 80%, manakala kenaikkan diperingkat bawah agak nominal." - maka memang wajarlah beliau dipecat kerana gagal melakukan tugas dengan betul.

  Dan sama ada Jalil dari BH patut dipecat, itu terpulang kepada Media Prima.

 • Anonymous says:
  July 2, 2012 10:05:00 AM GMT+08:00
  Tak ada apa yg dimalukan, memang patut Abu Bakar dipecat. Jelas menunjukkan ketegasan Najib dlm pengurusan pentadbiran.
 • Anonymous says:
  July 2, 2012 10:08:00 AM GMT+08:00
  Civil service impartiality - it serves the govt in power, be it rusa, kancil, pelandok or monyet.

  No harm for the KSN to advise his charges to be loyal to the govt in power.

 • Anonymous says:
  July 2, 2012 10:26:00 AM GMT+08:00
  I'm a regular reader of the NST. Saya tidak berapa setuju apabila dikatakan bahawa NST sebagai akhbar yang memihak kepada pambangkang. Saya anggap NST sebagai sebuah akhbar pro-kerajaan dan telah banyak memberi penerangan terhadap isu-isu pembohongan yang dibangkitkan oleh pembangkang. Cuma NST tidak dapat bersaing dengan bloggers pro-kerajaan yang lagi handal dalam mematahkan serangan pembangkang terhadap berbagai-bagai isu yang melibatkan Najib dan kerajaan.
 • Anonymous says:
  July 2, 2012 11:14:00 AM GMT+08:00
  Inilah masalah dengan Kerajaan. Tak mengalu-alukan berita tak baik buat mereka. Semua berita mahu yang baik-baik sahaja. Masih belum matang dan takut dengan bayang-bayang sendiri.

  Karpet Buruk

 • Anonymous says:
  July 2, 2012 12:00:00 PM GMT+08:00
  Looks like Jalil and the people at The Malaysian Insider are real chums and very pally, with a policy of "you scratch my back, I scratch your back" firmly in place, all for their personal agenda and benefit.
 • Anonymous says:
  July 2, 2012 1:14:00 PM GMT+08:00
  Kalau di negara Jepun, kesalahan besar macam dilakukan oleh Tan Sri Abu Bakar,mereka dah hara kiri (bunuh diri). Tapi di Malaysia , dah lah tak mengambil tanggung jawab, minta sambung tugas sampai umur 60 pulak tu!!!!Tak malu betul !!!!

  Syabas kepada Dato Seri Najib kerana mengambil keputusan tegas membatalkan sekim bodoh SBPA dan arkiteknya sekim tersebut diberhentikan.

 • Flyer70 says:
  July 2, 2012 2:23:00 PM GMT+08:00
  NST bukan akhbar pro pembangkang.
 • john white says:
  July 2, 2012 2:42:00 PM GMT+08:00
  bro,
  who are you to ask jalil to resign from nstp? i'm sure jalil or meor has got the blessing from 'somebody' in pm's office. let bakar talked to the media. this is a free country bro.

 • Anonymous says:
  July 2, 2012 3:12:00 PM GMT+08:00
  "Civil service impartiality - it serves the govt in power, be it rusa, kancil, pelandok or monyet.

  No harm for the KSN to advise his charges to be loyal to the govt in power"

  Right, BUT to condemn the Opposition is tantamount to politicking. Right?

 • Anonymous says:
  July 2, 2012 4:42:00 PM GMT+08:00
  Saya cadang minta adakan demo di Depan pejabat PM, buat demo desak Ketua Pengarang di pecat. Boleh bantu menunjukan kita bukan sokong kerajaan buta-tuli macam PR.

  Buat Banner bertajuk > MINTA PM PECAT ABU BAKAR

  RD

 • Anonymous says:
  July 2, 2012 5:36:00 PM GMT+08:00
  This guy deserves to be sacked afterall he is a mediocre.
  If you think PAKATAN will pick the issue then forget it. This Abu Bakar is useless dan akhir nya kena kencing dengan Sidek.
  Abu Bakar, apa yang awak buat kepada orang telah pun mendapat balasan di dunia dan itu lah kebesaran ILLAHI.
  Abu Bakar pergi tengok muka dalam cermin! mediocre!

  http://theunspinners.blogspot.com/2012/07/ketua-pengarang-nstbh-patut-letak.html

No comments:

Post a Comment