- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Tuesday, July 31, 2012

FACEBOOK VS TARAWIH

Fikir Amal

Kelebihan Tarawih

(Petunjuk dari Al-Quran)
Allah s.w.t. memuji terhadap sahabat-sahabat Baginda Rasulullah s.a.w. yang bersungguh-sungguh dalam menghidupkan malam (khususnya malam-malam bulan Ramadhan):
 "Mereka sedikit sekali tidur pada waktu malam, Dan pada akhir-akhir malam mereka memohon ampun (kepada Allah s.w.t.)." (Maksud ayat 17-18 Surah al-Zariyat)

(Petunjuk dari Rasulullah s.a.w)
Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Sesiapa beribadat pada malam-malam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharapkan akan pahala daripada Allah (s.w.t.), nescaya dosa-dosanya yang telah lalu akan diampuni oleh Allah (s.w.t.)." (Riwayat al-Bukhari)

"Kelebihan Facebook"

Tiada Jaminan keampunan dan pahala dari ALLAH s.w.t walaupun online pada malam-malam hari di bulan ramadhan.
Tiada galakan dan kelebihan yang dikhabarkan oleh Rasulullah s.a.w jika kita online pada malam-malam hari di bulan ramadhan.

p/s:Jadi sahabat-sahabatku sekalian lakukanlah "pengorbanan" sedikit dengan meninggalkan waktu "BerFacebook" sebentar di malam-malam hari pada bulan Ramadhan, kerana Fadhilat solat Tarawih itu sangat besar dan amat disenangi oleh Allah swt terhadap hamba-hamba-Nya yang istiqomah mengerjakannya dengan penuh keimanan dan mengharapkan akan pahala dari-Nya.

"Telah datang bulan Ramadhan yang penuh berkat kepadamu. Dengannya, Allah s.w.t. melimpahkan rahmat-Nya, mengampunkan dosa dan mengabulkan doa. Pada bulan itu Allah s.w.t. melihat perlumbaan dalam mengerjakan ibadah dan membangga-banggakan kamu dihadapan para malaikat. Oleh kerana itu, tunjukkanlah kepada-Nya kebaikan-kebaikan dirimu. Maka sesungguhnya orang-orang yang celaka adalah mereka yang tidak mendapatkan rahmat Allah Azza wa Jalla pada bulan Ramadhan." (Riwayat al-Nasai)

Wallah hu a'lam.
 

No comments:

Post a Comment