BAHAYA!!! Bagaimana Telur Tiruan Diproses





MALLUMAT TERBARU!!!!

BERHATI DENGAN PRODUK TERSEBUT:

1. TELUR: JENAMA SERIMURNI (2/3 TELUR TIRUAN DI DALAM SATU PACK 8 HINGGA 10 BIJI)
 
2. TEPUNG : JENAMA SAUH KELUARAN FFM.

KEBANYAKAN PRODUK INI TERDAPAT DI PASARAYA BESAR SEPERTI CARE4 & TESCO






Salam ramadhan semua..
Nk bgto ni.. gmbar kat bawah ni amik mase nk sahur pg td (24-7-12)..
2 hari lepas beli telur gred B kt kedai runcit kt Cempaka tu..
So pg td nk  msk sahur tringin la nk buat telur msk tumis pedas kan..
rebus la telur cm bese.. mase nk kopek kulit tu.. selaput tu susah nk tanggal..
Pastu perasan telur ni x da rongga udara cm bese kat ujung telur tu..
mela cm heran la..
Pastu bau die pn x mcm bau telur yg kite biase bau tu.. Lain sket bau die... 
mela dah syak telur tiruan.. pastu buang semua.. huhu..
amik gmbar la ni.. ni TELUR TIRUAN KE?? Huhu.. kalo makan ni bahaye ke?? Huhu..
2012-07-24 04.37.29.jpg
Bagaimana Telur Tiruan Diproses.



http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/208375_205165519507911_134662596558204_693687_4864015_n.jpg






https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtbbnR0CHpRuoQuXCAipnfYeFvDNNEiyXavKaw_tXXY5Y7IEIcxj5De9ucExRS4pr7CqT-TQmdgW_8cuX29ZeBiZLsgxHSMTunps6LxCRR-IZPN3T9chjG7s-IN5tbd3Spph9bPYMUPfs/s400/telur+tiruan+palsu.JPG
Dua hari lepas heboh pasal isu telur tiruan yang dijual di Pasar Pulau Tikus, Penang. Isu ini timbul berikutan aduan seorang membeli kepada Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang mendakwa telah membeli telur tiruan di pasar tersebut. Sehubungan dengan itu, pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) telah menyerbu dan merampas telur tiruan yang dijual.
Dipercayai telur tiruan dijual dengan harga yang lebih murah iaitu RM11 untuk 30 biji telur. Sekali pandang telur tiruan ini saling tidak tumpah seperti telur asli tetapi terdapat sedikit perbezaan jika diperhatikan betul-betul. Telur tiruan tersebut diperbuat daripada bahan kimia tertentu dan ini dikhuatiri akan memudaratkan kesihatan pengguna yang telah terbeli telur tersebut.
Berikut adalah gambar bagaimana proses menghasilkan telur tiruan dijalankan di China. Ini hanya sebagai panduan untuk anda yang ingin tahu tentang proses telur tiruan dihasilkan.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlB4thj3W3M-RPYEKVsVnhPEwOdXrEjL66Q4YY3WZk1fsj8C8tebMXtBuxgiMrKRPMl8x3GnMPEnq3ihxf-psAEUxlmbwDmLTBLfcaA-Duc_qCXzKcR0yp5SJSwPawi90C0za3C5TZokg/s400/1.jpg
Sekali pandang, telur tiruan sama seperti telur asli tetapi putih telur agak cair dan sedikit berkilat berbanding yang asli
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3-RlE8wCuvX6eN1Y69Avx7Nqo3ANjgyMMcDtZ5ECd-XdqVqCFynCdVamQXtDXQojZRtx3Q7FR9vlD4FIWmmplXYUwHWG5rmV_dpaDgXolSD_jfucP2dDqVq0isDls2uqX8ODiA5Tt1OA/s400/2.jpg
Telur tiruan yang direbus mudah pecah dan kurang anjal berbanding telur asli yang memang anjal isinya dan tidak mudah pecah
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlbAkeZDpQ3KnEXJH1NZGtJDRRoadLZZeunBbcl7LYYCEgtAlYM4e9YobF-8QbB1JE1E8I6bPIY8Vzv-y1l4tErjVlCNYWSQ6je-W9No72zG-YnUiyxsGWoXodoesheZlkyyed4b1MI2o/s400/3.jpg
Antara bahan kimia yang di gunakan untuk menghasilkan telur tiruan ialah karbonat, resin, alum dan pelbagai lagi
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhr3gWBaqwJLY8RZjA6ZQ6aFdKbgmgQeHN_uZrzEKC2-LsFCPOld6LuB2jmHv3B1bNwfgIRvzSJUQRZhTISzAf35vPT2wfelBa8zUfVcJNeowAGtWiRa3CWNwfPZ1eb_9OXCdRnyqmjrqg/s400/4.jpg
Telur kuning dibuat menggunakan kalsium klorida dan diletakkan dalam satu acuan khas
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3UcJ78_c-sqYJakZ97GlqDdteHXD8xjsyPoTymUODnHZkGl2tJ9o6e1D601el8A7_h54YIFJ73-E3p6ezVFbn2uisF3UCfjJ01MNKANY5dPTGDENDFVtsNd-0jY4MI2ptkdJ-BIk-Z10/s400/5.jpg
Kuning telur dituang dan di biarkan kering sedikit sebelum melalui proses seterusnya
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhI9OkeNeE60yYWolAa1Y-HzsuxiICWylmBIJLwe0q0c0AuwMvDKsxklTIi00efyfq6Gme7K_GuIkJkha-2cLEC97856VYimTrKazkS3ztnhgmQbAiC4w-13V5RPWQySLJKUkv4FJxxyFs/s400/6.jpg
Ia kemudian direndam dalam cecair parafin wax untuk membentuk selaput luar telur kuning
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJRwxwoi8dVGepJbAZH1cAmyDSNMt5wwVKysiE6EVH6NJ6ZZD6nTJZDV238nnGIuyA-HXDb54Pcg7gV76g0a5sSnJRssQzBuT-28lMXNmIauS0wIKk8h8SgD1K-Y7KRcZrXagSiYQ2ry0/s400/7.jpg
Proses membuat kulit telur tiruan juga menggunakan bahan kimia tertentu
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9XnX_XOjwhnaMFsA70ecda4cwBE52JosnFzg7fV8nBvPvwhRr1NiSh-YNlMvyuqMsgdr6h0Gw8dZKEcohiCoasTI8vWQUb7kuGXN0MSihvImAFlYI0KBLrs8jxCsz-Di0DdV4Ehb7gJ4/s400/8.jpg
Telur tiruan lebih mudah pecah berbanding telur asli
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisQziHrhyZM_JBM0X-aIUuAVEG1KKkNz1ZnNRLlzzZCX0wCJHxZZUcRjbpg7-ql7CFKMdcX-GyvSktH_WVLNsQ9mF2ta3v2cWXV9aHGfzOv2hYkD-AI8M6Q64RELtzVp0YWBpCruxwAuw/s400/9.jpg
Telur tiruan kelihatan agak cerah dan licin berbanding telur ayam yang asli
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-r2MFGStq6X0k_jubQNiFOA6nGcdn7H-jQajr8dD6zGEwP87Zzove37fPMsgVGGgHe0y97D5KReU5NdR2vuZi89fMNnJb-npnJIU0xs9Ye5Mt6t9XAqldmN7Ij_SmPsKCRMV5KgTy89k/s400/10.jpg
Jika digoreng, telur tiruan saling tak tumpah seperti telur asli. Jadi, diharap anda mendapat sedikit gambaran bagaimana proses menghasilkan telur tiruan dan dengan adanya artikel ini diharap juga dapat membantu anda mengenalpasti perbezaan antara telur tiruan dan telur yang asli. Sila sebarkan artikel ini ataupun supaya orang ramai tidak terpedaya dengan telur tiruan yang dijual oleh segelintir peniaga yang tidak bertanggunjawab ini.
 


  28 Attached Images

Comments

Popular posts from this blog