BAHAYA!!! Bagaimana Telur Tiruan Diproses
MALLUMAT TERBARU!!!!
BERHATI DENGAN PRODUK TERSEBUT:
1. TELUR: JENAMA SERIMURNI (2/3 TELUR TIRUAN DI DALAM SATU PACK 8 HINGGA 10 BIJI)
2. TEPUNG : JENAMA SAUH KELUARAN FFM.
KEBANYAKAN PRODUK INI TERDAPAT DI PASARAYA BESAR SEPERTI CARE4 & TESCO
Salam ramadhan semua..
Nk bgto ni.. gmbar kat bawah ni amik mase nk sahur pg td (24-7-12)..
2 hari lepas beli telur gred B kt kedai runcit kt Cempaka tu..
So pg td nk msk sahur tringin la nk buat telur msk tumis pedas kan..
rebus la telur cm bese.. mase nk kopek kulit tu.. selaput tu susah nk tanggal..
Pastu perasan telur ni x da rongga udara cm bese kat ujung telur tu..
mela cm heran la..
Pastu bau die pn x mcm bau telur yg
kite biase
bau tu.. Lain sket bau die...
mela dah syak telur tiruan.. pastu buang semua.. huhu..
amik gmbar la ni.. ni TELUR TIRUAN KE?? Huhu.. kalo makan ni bahaye ke?? Huhu..
Bagaimana Telur Tiruan Diproses.
Dua hari lepas heboh pasal isu telur tiruan yang dijual di Pasar
Pulau Tikus, Penang. Isu ini timbul berikutan aduan seorang membeli
kepada Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang mendakwa telah membeli
telur tiruan di pasar tersebut. Sehubungan dengan itu, pihak
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK)
telah menyerbu dan merampas telur tiruan yang dijual.
Dipercayai
telur tiruan dijual dengan harga yang lebih murah iaitu RM11 untuk 30
biji telur. Sekali pandang telur tiruan ini saling tidak tumpah seperti
telur asli tetapi terdapat sedikit perbezaan jika diperhatikan
betul-betul. Telur tiruan tersebut diperbuat daripada bahan kimia
tertentu dan ini dikhuatiri akan memudaratkan kesihatan pengguna yang
telah terbeli telur tersebut.
Berikut adalah gambar bagaimana proses menghasilkan telur tiruan
dijalankan di China. Ini hanya sebagai panduan untuk anda yang ingin
tahu tentang proses telur tiruan dihasilkan.
Sekali pandang, telur tiruan sama seperti telur asli tetapi putih telur agak cair dan sedikit berkilat berbanding yang asli
Telur tiruan yang direbus mudah pecah dan kurang anjal berbanding telur asli yang memang anjal isinya dan tidak mudah pecah
Antara bahan kimia yang di gunakan untuk menghasilkan telur tiruan ialah karbonat, resin, alum dan pelbagai lagi
Telur kuning dibuat menggunakan kalsium klorida dan diletakkan dalam satu acuan khas
Kuning telur dituang dan di biarkan kering sedikit sebelum melalui proses seterusnya
Ia kemudian direndam dalam cecair parafin wax untuk membentuk selaput luar telur kuning
Proses membuat kulit telur tiruan juga menggunakan bahan kimia tertentu
Telur tiruan lebih mudah pecah berbanding telur asli
Telur tiruan kelihatan agak cerah dan licin berbanding telur ayam yang asli
Jika digoreng, telur tiruan saling tak tumpah seperti telur
asli. Jadi, diharap anda mendapat sedikit gambaran bagaimana
proses menghasilkan telur tiruan dan dengan adanya artikel ini diharap
juga dapat membantu anda mengenalpasti perbezaan antara telur tiruan dan
telur yang asli. Sila sebarkan artikel ini ataupun supaya
orang ramai tidak terpedaya dengan telur tiruan yang dijual oleh
segelintir peniaga yang tidak bertanggunjawab ini.
28 Attached Images
Comments
Post a Comment