MI REBUS MUAR...DARI "AGROMAS"..
Assalammualaikum, salam Ahad. Makan apa tengah hari tadi?. Hari ni
mat masak mi rebus, tapi bukan dari bahan2 giling sendiri, cuma guna pes
mi rebus Muar keluaran Agromas. Ada masa benda2 macam ni memudahkan
kerja kita terutama bila masa agak kritikal. Pada mat, pes2 macam ni,
walapun hanya perlu langkah yang mudah untuk dibuat, tapi kena lah tokok
tambah sedikit bagi menambah "rasa" pada hasilnya. Macam resipi ni, mat
guna daging yang direbus, dan mat tambah juga keledek yang direbus
untuk menghasilkan kuah yang lebih pekat. Kalau takde keledek, guna
kentang pun boleh. Dari pendapat peribadi mat lah kan, pes mi rebus muar
ni, mula2 rasa dia seakan sama macam pes mi bandung, tapi bila kita
olah sikit dia rasa lain dan lebih sedap. Satu paket tu sesuai untuk 500
gram mi kuning (tu pada mat lah). Jadi jika anda nak buat apa2 majlis,
pes ini amat2 membantu....
Kalau di Johor, mi rebus wajib ada bahan2 sampingan. Antaranya tauhu
goreng, hirisan cili hijau, hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng,
taugeh yang dibuang ekor dan dicelur sekejap, telur rebus, belahan
limau kasturi dan yang ni agak unik, keropok udang kering, ia seakan2
rempeyek tapi tanpa kacang. Kalau nak makan kita patah2 dan hidangkan
bersama mi rebus tadi, ada juga yang merenjiskan sedikit cuka makan
sebelum mi rebus dihidangkan.Mudah bukan, ok kita lihat resipi dan entri
pilihan DTS kali ini di sini....Terima kasih...
Contoh pes mi rebus Muar keluaran Agromas....
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket pes mi rebus Muar keluaran Agromas (seperti gambar di atas)
200 gram daging batang pinang, hiris nipis (nak sedap guna yang ada tetel)
1 inci halia, dititik
2 ulas bawang putih, cincang halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
300 gram keledek, kupas, rebus empuk dan lecek halus
Garam dan gula secukup rasa
500 gram mi kuning, celur dan toskan
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
Telur rebus, dibelah dua
Hirisan daun bawang dihiris
Hirisan daun sup, dihiris
Belahan limau kasturi
Tauhu, goreng dan hiris
Taugeh, celur dan toskan
Bawang goreng
Cili hijau, hiris
Keropok udang kering (resipi di bawah)
BAHAN KEROPOK UDANG :-)
1 genggam udang kering, rendam 10 minit dan toskan
2 ulas bawang putih
1 biji telur
3/4 cawan air
1/2 cawan tepung beras
Sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK KUAH MI REBUS :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan hirisan daging, masak sekejap dan masukkan air (kurang lebih 2 liter). Bila mendidih, masukkan pes mi bandung Muar tadi, kacau rata dan masak sekejap. Tambah keledek rebus yang dilecek tadi dan masak hingga pekat. Tambah garam secukup rasa dan juga gula (selalunya kuah mi rebus sedikit manis). Biar mendidih sekejap sambil di kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- UNTUK KEROPOK UDANG :- Kisar udang kering, bawang putih dengan 3/4 cawan air hingga halus. Masukkan tepung beras, telur dan sedikit garam, kisar lagi hingga sebati. Panaskan minyak dalam kuali (agak banyak) kemudian simbah2 sedikit bahagian tepi kuali, kemudian senduk adunan keropok tadi dan lenser kan tepi kuali anda, buat 2 bahagian. Curah dengan minyak panas hingga tertanggal, goreng keropok udang tadi hingga kuning keemasa pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan. Guna api sederhana untuk mengelakkan keropok udang hangus.
- UNTUK MI REBUS MUAR :- Masukkan mi kuning secukupnya dalam mangkuk sesuai, tuang kuah secukupnya. Tabur taugeh, hirisan daun bawang/daun sup, telur rebus, cili hijau, tauhu goreng, bawang goreng, belahan limau kasturi dan akhir sekali keropok udang tadi. Hidangkan segera......Berbaloii!!!...
- http://www.tiffinbiru.com/
Comments
Post a Comment