ASAM PEDAS IKAN PARI & NENAS..

P1260227
Waaa salam sejahtera semua, hehe, baru sempat masukkan N3, lepas ni nak pi beli barang2 sikit. Esok mat nak masak untuk kenduri arwah abang. Hari ni masak yang biasa2 jeee, lauk ulang tayang. Asam pedas ikan pari degan nenas Sarawak..waa bila sebut Sarawak teringat mat pada sorang blogger student UTm Skudai...Sunnahh...aweks Sarawak yang cun tuu...erkk Ady Budika, batuk2 terusss aku sebut aweks diaa...hahaha. Asam pedas ni biasa bagi orang2 Johor, kadang2 pelik gak, hari2 melantak asam pedas pun masih boleh jalan lagi...bukan nak kata orang lain, keluarga mat pun sama, aku pun sama gak.....Hmm sebab no idea sangat mat tulis je resipi dia dulu...Dah tengok 1 tube tuu..amacam, comey tak suara pakcik mat, tu suara menten, kalau suara tak menten...mau gegak gempita..melayang ben ashaari semua....erkk..

BAHAN-BAHANNYANYA :-)
6 kepingan ikan pari jenis lembut, mat guna pari helang
1/2 biji nenas Sarawak, dihiris
1 genggam daun kesom, cuci dan toskan
1/2 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
10 biji tomato ceri
Air secukupnya
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
15 biji lada hitam*
1/2 inci kunyit hidup*
2 biji buah keras*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dicuci, gaul dengan garam dan jus limau kasturi selama 15 minit, cuci bersih dan toskan. Nenas dibuang empulur dan hiris serong. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan nenas dan gaul rata. Masak sekejap.
  3. Tuang air secukupnya, kacau dan bila mendidih, tambah ikan tadi, masak hingga ikan lembut. Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam secukupnya, sedikit gula dan serbuk perasa (jika suka). Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..


http://tiffinbiru.blogspot.com/

Comments

Popular posts from this blog