- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Tuesday, September 11, 20124 mazhab
Inilah keadaan Masjid al-Haram sewaktu zaman keruntuhan Islam dahulu, Waktu itu taksub mazhab berlaku tahap kronik, hinggakan tergambar di al-Haram itu sendiri sebagaimana di bawah. 4 kanopi tersergam indah sekeliling ka'bah kepunyaan 4 mazhab. Kanopi ini lah berdirinya 4 imam solat jamaah dalam satu masa. Masing-masing mengikut mazhab masing-masing.

Ketika itu taksub mazhab amat parah sehinggak
an orang-orang islam ramai berpegang; haram bersolat di belakang imam yg berbeza mazhab. Seorang Syafie tidak boleh bersolat di belakang imam Hanbali, atau lain-lain mazhab, begitu juga sebaliknya. Hinggalah datang Muhammad Abdul Wahhab yang menghapuskan kesemua 4 kanopi ini dan umat islam kembali bersatu bersolat di bawah imam yang 1.

Alhamdulillah, keadaan ini kekal hingga sekarang. Kita berdoa moga kita tidak akan kembali kepada zaman kemunduran dan ketaksuban seperti dahulu.Amin..

Kredit : Revolusi Anak Muda Malaysia [ R.A.M.M ]
1
2
3
4

Ustaz Hakim Abdat - Masa Depan Islam

No comments:

Post a Comment