- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Friday, September 28, 2012







KEDAI KEROPOK LEKOR BTB BAGAI TUNGGU GILIRAN KAUNTER BANK

nombor giliran saya, terpaksa menunggu kira-kira 27 orang lagi sebelum saya
Jika sebelum ini saya pernah memasukkan cerita tentang kesedapan keropok lekor bukit tok beng, dan kali ini sekali lagi saya akan bercerita tentang perkara yang sama. Pada hari semalam (hari Sabtu) semasa berada di Kuala Terengganu saya sempat singgah ke Kedai keropok lekor Bukit Tok Beng untuk membeli keropok lekor untuk dibawa balik ke Kuantan. Kedai ini terletak di Kampung Bukit Tok Beng yang merupakan laluan ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud. Jika anda yang tidak biasa dengan tempat ini, sila klik untuk ke google maps.

papan tanda kedai keropok btb

masa operasi kedai keropok ini serta senarai nama beserta nombor telefon untuk tempahan.


semasa saya masuk ke kedai ini ramai pengunjung yang sedang duduk dan hanya beberapa orang sahaja yang sedang berdiri kerana giliran nombornya. Tetapi di bahagian keropok lekor yang siap digoreng dan dimakan terus tidak perlu untuk beratur panjang pula.


semua menunggu giliran dengan duduk sahaja, tak payah nak beratur macam dulu-dulu

Tanpa berfikir panjang saya segera menekan nombor di sudut yang disediakan seperti di bank. Dalam hati saya berkata, “semakin maju kedai ini dan ramai pelanggan yang datang membeli keropok di sini dan terpaksa menggunakan sistem giliran bernombor ala-ala bank pula”. Mungkin sistem giliran bernombor ini baru dilaksanakan dalam beberapa bulan ini, kerana sebelum ini tidaklah seperti ini tetapi terpaksalah kita beratur panjang berjam-jam pula. Walaupun menunggu lama tetapi berbaloi kerana keropoknya memang sedap dan tidak jemu di makan berulang kali. Daripada perbualan saya dengan pekerja di kedai ini, sumber ikan untuk membuat keropok lekor di sini adalah daripada ikan yang segar semuanya. Tidak dinafikan keropoknya memang sedap dan jika anda ke sini pasti akan kembali lagi ke sini pada masa akan datang.

tempat merebus keropok lekor, besar dan banyak betul periuknya dan hanya menggunakan kayu api (ala tradisional juga ni)

inilah rupa keropok btb..sedap...makan masa panas-panas sedap lagi


di hadapan kedai keropok lekor Bukit Tok Beng


tengok ramainya orang beratur nak beli keropok kat kedai ini


em..nampak menarik dan sedap bukan?


keropok lekor direbus di dalam periuk besar


selepas di rebus..disejat terlebih dahulu


seterusnya di pek di dalam plastik..siap dengan sosnya...sosnya memang sedap sungguh...hingga menjilat jari..
http://2.bp.blogspot.com/_YoHdM8gDgPQ/TKMhVT17Z6I/AAAAAAAAA_I/rwHbnZZ2__o/s1600/P1000752+%28Small%29.JPG

Jika anda ingin menggoreng keropok lekor ini mesti ada caranya juga. Jika anda potong terlalu nipis mungkin rasanya terlalu rangup, manakala jika terlalu tebal mungkin kurang masak. Bergantung kepada individu samaada suka potong-potong secara kecil atau besar. Saya sukakan potongan seperti di bawah kerana rasanya memang sedap selepas digoreng.

potong keropok lekor dengan cara potongan yang anda suka

gorengkan keropok di dalam minyak masak yang panas

siap untuk dimakan....sedap sangat...
http://2.bp.blogspot.com/_YoHdM8gDgPQ/TKMiboCS09I/AAAAAAAAA_Q/wy3Gu0VyXFs/s1600/P1000751+%28Small%29.JPG
http://2.bp.blogspot.com/_YoHdM8gDgPQ/TKMjVC9EsqI/AAAAAAAAA_o/TRwe-ukgOYY/s1600/P1000747+%28Small%29.JPG

http://berbaloiditerengganukita.blogspot.com
 
Each number taken allows the customer to buy up to RM100 of Keropok Lekor only. Any extra, you will need to take new number.
It was Sunday when we went looking for the Keropok Lekor. In Trengganu, Sunday is a working day and not a weekend. However, it was school holidays. 
This is probably why when Papa went to take a number, Papa came back empty handed.
 Our number was 1171 and currently they were serving number 1015. That means there were 156 people ahead of us. 
Mamarazzi's friend laughed when she saw the message says "Please have a seat. You will be attended shortly".
While waiting for Papa to take a number..yup...have to queue up even to take number... Mamarazzi snapped some photos.
A lorry came in.
It was fully loaded with woods. Gosh! They really need a lot of wood to cook the Keropok Lekor.
In the end, Papa decided not to wait. He ordered the Keropok Lekor and told the man that he will go and pick up the next day.
Meantime, Papa stop by a road side stall to buy some fried keropok lekor to satisfy his craving. Hmm...not nice. Can see from the look of it that its full of flour and very little fish.
 The next evening, we came back to the shop to pick up our order.

Apart from Keropok Lekor, they sells others related products like the sauce to dip the keropok lekor and various keropok(Crackers)
In the "kitchen", the keropok lekor were being vacuum packed. Cost extra 50sen for a pack of vacuum packed Keropok Lekor. It certainly makes it easier to store and carry.

Our two plastic full of Keropok Lekor. Ah Kung thought we were crazy to buy so much.
 Each packs have 10 pieces of keropok lekor. Papa bought 10 packs.

This is how the Vacuum packed Keropok lekor looked like. In the beginning Mamarazzi said it looked so "fake". But she certainly revised her opinion after eating it.
 Here is how you cut the keropok lekor.
Slice a bit in the middle so that when frying it would "open' more.

Fry the keropok lekor with a lot of oil. Must be very careful as if you happens to buy those Keropok lekor that is full of flour, it might "explode" and splash you with oil. Mamarazzi kena before.
Yummy..keropok lekor ready to be eaten.
Don't be deceived by the ugly look.  It taste very good.
Mamarazzi said taste especially good if dipped in this sweet and spicy sauce.
 
Here is the address (as printed on the plastic bag) of the stall should you wish to try the delicious Keropok Lekor.

Lot 8292, Kampung Bukit Tok Beng,
Seberang Takir
21300 Kuala Trengganu
Handset : 012-562 0748
019-913 0369
017-966 1209
E-mail :btbg2209@gmail.com
 http://www.smallkucing.com

No comments:

Post a Comment