- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Monday, September 24, 2012

PERIHAL SHOLAT TAHAJJUDRamai yang meluahkan "KELUHAN HATI" di Wall Facebook kerana Kurang Faham "Kegunaan" Sholat Tahajjud.

Kerana Allah Swt "Memperuntukkan" Sholat Tahajjud untuk kita "Meluahkan Segala Keluhan Hati" secara jujur dan ikhlas kepadaNya...InsyaAllah akan diringankan segala bebanan yang kita rasai...

*Masa-Masa Yang Tertera untuk Sholat Tahajjud adalah kumpulan dari pendapat-pendapat Para Ulama*

Wujud Sebuah Hadith Dari Abu Hurairah (bermaksud), Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah Saw bersabda,


“Syaitan mengikat tengkuk kamu yang tidur dengan tiga ikatan. Syaitan menepuk pada setiap ikatan, ‘Bagimu malam yang panjang, maka tidurlah.’ Apabila kamu bangun dan berzikir mengingat Allah, maka terbukalah satu ikatan. Apabila kamu berwuduk, terbuka satu lagi ikatan. Apabila kamu solat, terbukalah satu ikatan lagi. Maka di pagi hari, kamu segar dan bersemangat. Sekiranya tidak, di pagi hari tentu kamu berasa lesu dan malas.”

 
Firman Allah Taala: 
 
Hendaklah engkau gunakan sebahagian waktu malam itu untuk sembahyang tahajjud,sebagai sembahyang sunat untuk dirimu, mudah-mudahan Tuhan akan membangkitkan engkau dengan kedudukkan yang baik.” (al-Isra’:79) 
  
Sabda Rasulullah s.a.w.:  
 
“sebaik-baik sembahyang selepas sembahyang fardu ialah sembahyang sunat malam.” (riwayat Muslim)  

 

Terlalu banyak fadilat dan kelebihan sembahyang tahajud. Ini kerana tahajud merupakan suatu amalan yang sukar dilakukan. Walaupun bilangan rakaatnya (paling kurang) hany dua sahaja tetapi tidak semua orang mampu melakukan. Apatah lagi waktunya adalah pada waktu malam dan selepas tidur. oleh itu, Allah dan RasulNya menjanjikan ganjaran yang besar terhadap mereka yang sanggup melepaskan selimutnya semata-mata untuk mengerjakan tahajjud.   
1
2

 Definasi tahajjud:

 Sembahyang sunat pada waktu malam selepas tidur
(Rujuk definasi ini pada kitab-kitab mazhab Syafi’i)  

Hukum tahajjud:
 
Para ulamak telah ijmak mengatakannya sebagai sunat. Dan ia pernah diwajibkan pada permulaan Islam. Bagi orang-orang yang telah biasa melakukan tahajjud, makruh hukumnya meninggalkan tahajjud.  

Waktu mengerjakan tahajjud:
 
Selepas Isyak & selepas tidur.  Dan, yang paling afdal ialah mentakhirkan sembahyang ini. Dimakruhkan juga mengkhususkan malam Jumaat untuk mengerjakan Tahajud. Maksudnya, kita mengkhususkan sembahyang tahajjud hanya pada malam Jumaat sahaja. Orang yang hendak bertahajud disunatkan ber’qailulah’. Iaitu tidur sedikit sebelum tergelincir matahari. Qailulah samalah seperti sahur untuk orang yang berpuasa. Sabda Rasulullah s.a.w: 

“Mintalah pertolongan dari qailulah untuk berdiri (solat) pada waktu malam.”   Maknanya, qailulah dapat membantu untuk tahajud.  


Bilangan rakaat tahajud:

Sekurang-kurangnya dua rakaat dan sebanyak-banyaknya tiada had. Tetapi ada pendapat lain yang mengatakan, sebanyak-banyaknya 12 rakaat (rujuk Fathul Mu’in, bihamish I’anah al-Thalibin,
vol 1, hal. 269)

Bilangan rakaat sembahyang Tahajjud ini tidak ditentukan, dan sekurang kurangnya dua rakaat. Walau bagaimanapun, sembahyang Tahajjud ini adalah mengikut ketentuan masa dan keikhlasan atau keta’atan individu itu sendiri mengikut kemampuannya. Jika banyak rakaatnya maka banyaklah pahalanya. Akan tetapi afdhal memanjangkan bacaan sembahyang daripada melakukan banyak rakaat menurut kebanyakan ulama Syafi‘iyyah. Sembahyang Tahajjud mempunyai banyak kelebihan dan fadhilat yang tinggi di sisi Allah Subhanahu wa Ta‘ala. Antara kelebihan dan fadhilatnya ialah:
 
1 Di tempatkan di akhirat nanti di tempat yang terpuji.

2.  Mendapat keredhaan daripada Allah Subhanahu wa Taala.

3.  Dapat mendekatkan diri kepada Allah Taala.

4.  Dikabulkan doa dan permohonan serta diampunkan dosanya.

5.  Terhindar daripada segala penyakit tubuh badan dan mncegah daripada melakukan dosa dan kejahatan.

6.  Dijanjikan masuk syurga dengan selamat sejahtera.

7.   Mendapat syafa‘at baginya dan ahli keluarganya.

8.   Dijadikan orang yang bijaksana dengan dikurniakan pengetahuan
       yang tinggi.

9.    Dibangkitkan daripada kubur dengan wajahnya yang putih bercahaya.

10.  Diringankan hisabnya.

11.  Dipermudahkan baginya meniti shirat (jambatan) seperti kilat.

12.  Diberi buku amalan dengan tangan kanan di akhirat kelak

Cara-cara mengerjakan sembahyang tahajud dan sunat mutlak malam.  

Niat: Sahaja Aku sembahyang sunat tahajud dua rakaat kerana Allah Taala.  

Kerjakan sembahyang sebagaimana sembahyang sunat lainnya. Dan untuk sembahyang malam ini, disunatkan memperpanjangkan berdiri dari memperbanyakkan sujud, sabda nabi s.a.w,:  

“Sebaik-baik sembahyang ialah yang memperpanjangkan berdirinya.” 
 
Memperpanjangkan berdiri ialah memperbanyakkan membaca al-Quran. Memperbanyak sujud ialah dengan memperbanyakkan tasbih. Membaca al-Quran lebih baik dari bertasbih.  

Selepas mengerjakan sembahyang, hendaklah membaca doa di bawah ini, sebagaimana yang telah diriwayatkan oleh Bukhari: 
moon2Ya Allah, bagiMu segala puji. Engkaulah penegak langit, bumi dan alam semesta serta segala isinya. BagiMulah segala puji. Pemancar cahaya langit dan bumi. bagimulah segala puji. Engkaulah yang haq, janjiMu adalah benar, pertemuanMu adalah benar, firmanMu adalah benar, syurgaMu adalah benar, nerakaMu adalah benar, Nabi-nabi adalah benar, Muhamad s.a.w. adalah benar dan kiamat adalah benar. 

Ya Allah kepadaMulah aku berserah diri, kepada Engkaulah kami kembali, kepada Engkaulah kami merindu, kepada Engkaulah kami berhukum. Ampunilah kami atas kesalahan yang telah kami lakukan dan yang sebelumnya, baik yang kami sembunyikan atau yang kami nyatakan. Engkaulah Tuhan yang terdahulu dan Tuhan yang terakhir. 

Tiada Tuhan melainkan Engkau Allah Rabbul Alamin. Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Allah. 
 
Selepas berdoa, perbanyakkanlah mengucap istighfar, antara istighfar yang dianjurkan serta sabit dengan hadis yang sahih ialah Saiyidul Istighfar (Penghulu Istighfar):  

Ya Allah, Engkaulah Tuhan kami, tiada Tuhan melainkan Engkau, yang menjadikan kami, dan kami adalah hambaMu, dan kamipun dalam ketentuanMu serta janjiMu sedapat yang kami lakukan. Kami memohon perlindunganMu daripada kejahatan apa yang kami lakukan, kami mengakui kenikmatan yang telah Engkau limpahkan kepada kami dan kami juga mengakui akan dosa kami, keran itu berikanlah keampunan kepada kami, sesungguhnya tidak ada yang memberi pengampunan kecuali Engkau.  
 

Wallahu alam. 

 http://amanah2u.com/?p=388

2 comments:

  1. Haa... Terbaik info ini.. Terima kasih... ^_^

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah & sama-sama semoga ianya bermanfaat

    ReplyDelete