- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Sunday, September 23, 2012ROH DICABUTkita meninggalkan  larangannya. Manusia yang hatinya sentiasa ingatkan mati, akan melaksanakan tugas yang telah diamanahkan kepadanya  dengan lebih jujur, bersungguh-sungguh dan ikhlas untuk  mendapat keredhaan Allah. Manusia begini sentiasa merasai  setiap tingkah lakunya diperhatikan oleh Allah SWT. Dan ia juga  mengetahui setiap tanggungjawab dan amanah yang dipikul akan  ditanya satu persatu oleh Allah di akhirat kelak.

Kesakitan bila nyawa dicabut oleh malaikatul maut tidak dapat  dibayangkan sama sekali. Walau bagaimanapun Nabi ada bersabda, maksudnya: "Bahawa Rasulullah mengingatkan tentang mati dan  keseksaannya, maka sabda Baginda: Iaitulah sakitnya tiga ratus kali tetakan  pedang."  Bayangkanlah jika kita ditetak atau dipukul dengan kayu, rotan mahupun besi bukan banyak, cuma sekali saja, itupun sudah tidak  dapat digambarkan kesakitannya. Inikan pula ditetak dengan tiga ratus tetakan.

Bayangkanlah sendiri. Cuba kita tanggalkan pula kuku daripada  isinya,pastinya sakit tidak tertahan. Daging disiat-siat dan dilapah hidup-hidup, dahaga yang amat sangat sehingga air  lautan di dunia ini tidak mampu menghilangkannya.

Semuanya ini cuma secebis dari perbandingan kesakitan  maut,malah beribu-ribu kali lebih sakitnya daripada itu. Oleh  itu, untuk meringankan keseksaan roh ketika dicabut  oleh malaikat maut, maka digariskan beberapa amalan tertentu  yang perlu diamalkan.

 

Antaranya:-


Sebelum tidur:
        1) Bacalah surah Al-Ikhlas tiga kali
        2) Selawat ke atas Nabi
        3) Membaca tasbih

Amalan harian:
        1) Sentiasa membaca Al-Quran
        2) Memelihara solat terutama solat fardu
        3) Menghormati (jangan bercakap) waktu azan diperdengarkan
        4) Membaca tasbih
        5) Membanyakkan sedekah
        6) Sentiasa berzikir menyebut Allah

Amalan yang perlu dijauhi:
        1) Dusta
        2) Khianat
        3) Mengadu domba
        4) Kencing berdiri

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: "Bersuci kamu sekalian  dari buang air kecil kerana sesungguhnya kebanyakkan seksa kubur itu dari sebab buang air kecil."

Pada suatu hari malaikatul maut datang untuk bertemu dengan  Nabi Idris as lalu Nabi Idris meminta agar malaikatul maut  mencabut nyawanya dan kemudian Allah menghidupkannya kembali.  Permintaan ini dilakukan untuk Nabi Idris as mengetahui  kesakitan sakaratul maut agar taqwanya lebih mendalam dan teguh  lagi. Maka Allah memberikan wahyu kepada  malaikatul maut  supaya mencabut nyawa nabi Idris dan meninggalkan ketika itu juga. Malaikatul maut menangis dan  memohon kepada Allah  supaya Dia (Allah) menghidupkan kembali  Nabi Idris lalu dimakbulkan Allah.

Setelah di dapati Nabi Idris as sudah hidup kembali, malaikatul  maut bertanya: "Ya saudaraku, bagaimana rasanya kesakitan
maut?"

Jawab Nabi Idris: "Sesungguhnya ibarat terkelupasnya kulit  dalam keadaan hidup-hidup, maka rasa sakit menghadapi maut itu
lebih dari 1000 kali sakitnya." Kata malaikat maut: "Secara  berhati-hati dan tidak kasar yang telah saya lakukan khusus
mencabut nyawa engkau itu, belumlah pernah aku lakukan terhadap seseorang pun."

Dirawayatkan lagi bahawa Nabi Isa as telah menghidupkan  beberapa orang yang telah mati dengan keizinan Allah. Maka  

sebahagian orang kafir berkata: "Sesungguhnya engkau telah  menghidupkan orang-orang yang telah mati yang masih baru, yang
mungkin mereka itu belum benar-benar mati.

Maka cuba hidupkan untuk kami orang yang telah mati seperti  zaman yang awal dulu." Kata Nabi Isa as:  

"Cubalah  kamu  pilihkan?"

Mereka berkata:Hidupkanlah untuk kami anak Nabi Nuh as (Sam bin  Nuh)." Maka Nabi Isa as pergi ke kuburnya, lalu mengerjakan  solat dua rakaat dan berdoa kepada Allah. Dan Sam bin Nuh  dihidupkan kembali, tetapi rambut dan janggutnya sudah beruban.  Nabi Isa as hairan kenapa jadi begitu.

Berkata Sam bin Nuh: "Saya telah mendengar panggilanmu dan saya  mengira hari kiamat telah tiba, maka rambut dan janggut saya berubah menjadi putih seperti ini dari sebab takutnya hari  kiamat.

Berkata Nabi Isa as: "Sudah berapa tahun kau meninggal dunia?"  Kata Sam: "Semenjak 4000 tahun lalu maka belumlah hilang sakit  dari sakaratul maut."

Semoga kita dapat amalkan dan sampaikan. Ins

 http://adeqshah.multiply.com

No comments:

Post a Comment