Terubuk Masin Kukus Cendawan Shiitake
Hmmm....rupa-rupanya hampir 2 bulan
yang lalu, Amie beli lebih 7 jenis ikan kering di Pasar Tanjung di
Tawau. Amie bungkus elok-elok dan simpan di bahagian bawah peti sejuk
sehingga Amie terlupa untuk memasaknya, maklumlah ikan kering itu kan
masin, taklah selalu kita makan. Pagi tadi bertemulah kembali dengan
bungkusan-bungkusan kecil yang masih elok tidak terusik mengandungi
keping-keping ikan kering keratang, talang, kurau, tenggiri, ikan kering
yu, dan satu lagi....dibungkus istimewa sekali dan masih dalam keadaan
lembap, itulah...ikan terubuk masin dari Sarawak, mesti disimpan dalam
keadaan sejuk dan basah.
Amie mesti masak, kalau tidak hari ini, bila lagi? Amie fikir bagus masak kukus, senang dan cepat. Dulu, memang selalu tengok bonda kukus ikan kering gelama atau kepala batu. Setelah nasi menjadi kering, bonda cuci ikan kering dan masukkan saja di atas nasi dan kemudian cepat-cepat bonda tutup periuk nasi. Ikan kering pun masak dengan wap nasi yang ditanak. Tapi Amie masak cara lain.... kukus juga cuma Amie tambah sedikit aksesori dan kukus dalam periuk pengukus, bukan atas nasi dalam rice cooker.
Amie pun tidak dapat pastikan berapa lama terubuk kering ini akan habis dimakan, tapi Amie ambil keputusan kukus semuanya (seekor je pun.....), dan kalau tak habis makan boleh simpan dalam peti sejuk, esok lusa teringin makan, boleh panaskan kembali atas nasi seperti yang bonda buat dulu.
Inilah
rupa terubuk masin kukus. Amie campur dengan cendawan shiitake sebab
suka dengan aroma cendawan kering tu. Masyarakat Cina suka gunakan
cendawan shiitake dalam masakan dan itulah sebabnya mereka sebut sebagai
'cendawan harum'. Semasa saya belajar di universiti dahulu, stiap kali
cuti semester saya penuhi masa dengan bekerja sambilan dan kebetulan
beberapa kali bekerja dengan majikan Cina Muslim.
Dari situlah saya
belajar mengenali cendawan ini. Mereka gunakan hanya beberapa kuntum
cendawan ini dalam masakan. Biasanya mereka cuci dan rendam dahulu
cendawan shiitake, dan air rendaman itu digunakan kembali sebagai sup
atau dicampur dengan sedikit tepung jagung untuk menghasilkan sos.
Melalui pembacaan Amie pula, cendawan shiitake dipercayai mujarab
sebagai penawar masalah pernafasan dan melambatkan proses penuaan...awet
muda kot...he he he.. Wokey, kita lihat bahan-bahan yang Amie gunakan
dalam resepi terbaru Amie hari ini...
Bahan-bahan:
1 ekor terubuk masin
5 kuntum cendawan shiitake
3cm halia muda (hiris nipis)
1/2 labu bawang besar (mayang halus)
1/2 sudu pati asam jawa
1 sudu serbuk pati ikan bilis
1 sudu minyak jagung
Cara:
1. Rendam ikan masin 5-7 minit (Amie tak mahu masin sangat).
2. Rendam cendawan shiitake hingga kembang. (potong 2)
3. Gunakan 2 sudu air rendaman cendawan shiitake dan bancuh dengan pati asam jawa.
4. Letakkan ikan terubuk masin di atas dulang pengukus.
5. Susun halia dan bawang serta cendawan di atasnya.
6. Tuangkan bancuhan pati asam jawa dan taburkan serbuk pati ikan bilis.
7. Akhir sekali renjiskan minyak jagung ke atas ikan
8. Kukus sehingga masak.
Comments
Post a Comment