- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Monday, October 8, 2012






Cara Tutup Akaun Facebook Orang Yang Telah Meninggal Dunia 

 


Mungkin ada dikalangan ahli saudara kita telah meninggal dunia. Gambar-gambar yang terdapat dalam gambar pula, mungkin akan menimbulkan fitnah atau bahan cacian atau umpat-mengumpat. secara tidak langsung perkara ini mungkin akan azab atau dosa si mati! Wallahualam.

Walau bagaimanapun persoalan yang timbul, bagaimana untuk tutup akaun facebook si mati?

 Terdapat 2 cara yang boleh dikongsikan bersama iaitu;
Pertama:
Jika anda tahu nama pengguna dan kata laluan si mati, anda boleh login masuk ke Facebook si mati. dan nyahaktifkan akaun facebook tersebut. sepertimana yang diterangkan dalam entry saya yang sebelum ini (Cara Tutup Akaun Facebook).  Selepas 14 hari, akaun akan ditutup, dengan syarat tidak log ke dalam akaun dalam tempoh menunggu.
Kedua:
Sekiranya, tiada sesiapa pun yang tahu kata laluan dan email si mati, bolehlah dengan mengunakan link berikut;

 Klik untuk ke Link Laporan Profail Si mati

Seterusnya;

1. Taip nama arwah/copy paste: Contoh nama FB Simati (arwah)

2. Copy paste email Si Mati (Arwah) : Contoh: arwah@yahoo.com

3. Copy paste link dari FB arwah:  Contoh: www.facebook.com/simati
                                                     atau https://www.facebook.com/profile.php?id=1098967678912

Lengkapkan seperti gambar dibawah..
.



Cara mengetahui nama Si Mati yang didaftar di facebook.


Cara mengetahui link/url FB Si Mati (arwah)


 ATAU



Semoga berjaya....

Link report kematian kepada Facebook : http://www.facebook.com/help/contact/?id=305593649477238


CARA PADAM FACEBOOK ORANG YANG DAH MATI | 
Salam sejahtera semua.rasanya sudah lama saya tak mengkongsikan tips and trick ini jadi hari ini saya nak kongsikan pada korang semua cara-cara atau bagaimana untuk memadam facebook orang yang sudah meninggal dunia.ye bukannya apa tapi andai kata salah satu ahli keluarga,sudara mara ataupun kawan-kawan korang meninggal dunia tanpa diduga dan facebook si mati masih aktif di dalam laman facebook pasti itu tidak menggembirakan korangkan.

Kalau korang tahu password dan usename si mati mungkin itu tidak lah menyusahkan korang tapi kalau korang tidak tahu usename mahupun password akaun facebook si mati pasti korang peningkan bagaimana dan macamana nak memadam akaun facebook si mati ini.jadi oleh itu di sini saya kongsikan kepada korang cara untuk mengnonactivekan facebook si mati tersebut.
cara+padam+facebook+orang+yang+meninggal

Kemudian didalam halaman itu korang diminta mengisi segala identiti si mati dan sebagainya.kalau korang kurang faham bahasa inggeris tukarkan bahasa facebook korang itu kepada bahasa melayu.report yang korang isi itu akan dihantar ke kakitangan pekerja facebook dan jika semua deteil yang korang isi itu betul mereka akan memadam akaun facebook si mati dengan segera.senangkan?.apa-apa pun ini sekadar perkongsian dan jika betul ada kematian saya tumpang sedih...:(

http://busuk.org/ping/view/154247

http://busuk.org/ping/search/cara-tutup-facebook-orang-mati

(Renungan) Selepas kita mati, apa akan jadi pada akaun Facebook kita?

Mari kita renung-renungkan bersama fikir-fikirkan bersama jika satu hari nanti kita mati, akaun facebook ini hanya kita yang tahu password hanya kita yang boleh access.. dan selepas kita mati.. apa yang jadi pada akaun fb kita? mungkin ada yang akan ucapkan takziah mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu tetapi.. sedarkah kita gambar-gambar kita.. akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur? gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna macam mana nanti?


lelaki ajnabi terus-terusan tengok dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita.. walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada.. saham dosa terus meningkat.. macam mana? pernah terfikir tak? tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti? legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita? baju yang membalut aurat itu, bagaimana? mungkin kini kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya tapi di akhirnya nanti.. semua itu tidak akan membawa erti semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita..



Cuba kita renung-renungkan, saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~ jagalah maruah diri sebagai seorang muslimah mati itu pasti persiapkan diri untuk mati itu perlu..



moga Allah redha dengan perkongsian ini amin~ renung-renungkan da selamat beramal :)



P/s: Sebar-sebarkan. Semoga Bermanfaat.


Sumber : layar minda
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=246372 

1 comment:

  1. macam mana nak hack fb fake yang letak profile kita. dah report kat fb tapi sampai sekarang takdek tindakan dibuat...:(

    ReplyDelete