- SELAMAT MELAYARI BLOG INI SEMOGA KITA MEMPEROLEHI MANFAATNYA DAN HARAP DISEBARLUASKAN KEPADA PEMBACA YANG LAIN PULA BERSESUAIAN DENGAN SABDA RASULULLAH S.A.W "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN DENGAN SATU AYAT"

Wednesday, October 10, 2012







Waktu bahaya yang ditegaskan dlm al-Quran

Banyak benda da jadi recently, mcm Tsunami, banjir besar, gempa bumi dan mostly akan ckp samada bumi da sakit (sebab byk sgt pencemaran) atau tempat tu kene bala (sebab byk sgt dosa)

Salah satu mangsa Tsunami, da insaf dan cuba jadi negeri Islamik (nk berdua-duaan kat taman bunga xble, pompuan pakai seluar pun xble, mmg aku suka)
Tsunami reaction from Indonesia to Thailand
Tsunami reaction from Indonesia to Thailand
Ape yang menarik bab bala dari Allah ni, ialah ia menceritakan betapa sahih dan benarnya amaran dari al-Quran.

"Tidakkah mereka memerhati dan memikirkan berapa banyak umat-umat yang telah Kami binasakan sebelum mereka, padahal (umat-umat itu) telah Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi (dengan kekuasaan dan kemewahan) yang tidak Kami berikan kepada kamu, dan Kami turunkan hujan atas mereka dengan lebatnya, dan Kami jadikan sungai-sungai mengalir di bawah mereka, kemudian Kami binasakan mereka dengan sebab dosa mereka mereka, dan Kami ciptakan sesudah mereka, umat yang lain? "
(ayat 6, surah Al-An’am)

Paling menarik, kalu kita perhatikan bala Allah mostly datang dalam 2 masa, yakni time Dhuha atau time malam buta (dlm 3 pagi).
Ni beberapa timeline tsunami dari Wiki : http://en.wikipedia.org/wiki/2004_Indian_Ocean_earthquake_and_tsunami

"Dan berapa banyak negeri yang Kami binasakan, iaitu datang azab seksa Kami menimpa penduduknya pada malam hari, atau ketika mereka berehat pada tengah hari"
(Surah Al-A’raf, ayat 4)

Sebab Allah Maha Mengetahui, 2 masa ni lah manusia paling leka dengan keje masing.
  • Malam buta (dlm 3 pagi) – dlm al-Quran digelar sepertiga mlm, time nk paling kaw-kaw orang susah nk bangun, dan paling senang tido.
Dulu time aku blk main DOTA kat CC, 3 pagi mmg time jalan betul2 clear level sunyi.

"Patutkah penduduk negeri negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada malam hari, semasa mereka sedang tidur?"
(Surah Al-A’raf, ayat 97)

  • Dhuha – sume orang tgh bizi bekerja (sebab otak masih segar, so mmg semangat), budak2 lak bizi dalam kelas, atau bermain sbb time ni redup lagi.

"Atau patutkah penduduk negeri negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada siang hari, semasa mereka sedang leka bermain-main? "
(Surah Al-A’raf, ayat 98)


Ada ustaz ckp, 2 waktu ni ada sesetengah para ulama terlalu takut nk lalui. Hinggakan pada zaman para sahabat, waktu sepertiga malam tu, mmg dipenuhi dengan aktiviti Tahajud, zikir dan mcm2 lagi.
Sampaikan, Saidina Umar al-Khattab time mlm tu, baca al-Quran kuat2, atas tujuan nk kejutkan orang dalam rumah dan nk halau syaitan yang peluk depa.

Memang banyak serta berkoyan rahmat time sepertiga mlm, ni teknik terbaek untuk trace camne sepertiga malam.

Kata la, hari tu, Maghrib pukul 7.30mlm
So, dari situ, buat list setiap jam smpai ke Subuh. Camni
730 (Maghrib) – 830 – 930 – 1030 |
1130 – 1230 – 130 – 230 |
330 – 430 – 530 – 600 pagi (Subuh)

Dari list tu, bahagi pada 3 bahagian, so dapat la bahawa, 330 ke atas adalah waktu sepertiga mlm :D

http://www.kambingcorp.com/review.php?id=58

No comments:

Post a Comment